Zares pasji kviz drugič

100letni-kviz-modrega-psa100letni kviz Modrega psa je sestavljen iz štirih kvizov, ki jih boste lahko reševali od oktobra 2016 do konca septembra 2017. Posvečeni so 100letnicam. Za vsak pravilno rešen kviz prejmete nagrado: nalepke, ki vas že čakajo pri knjižničarjih. Ob prvem rešenem kvizu prejmete knjižico oz. album, kamor boste lepili zaslužene nalepke. Začenjamo z Roaldom Dahlom, nadaljujemo z Butalci in Martinom Krpanom ter zaključujemo z Zares pasjim kvizom. Vse kvize lahko rešujete celo leto, tudi za nazaj.

 

Prvi: RoalDahlov zabavni kviz

Drugi: Butalsko pametni kviz

Tretji: Krpanov slikoviti kviz

Četrti: Zares pasji kviz drugič

Pozdravljeni pasjeljubci, HOOV!

Priznati morate, da se za 100-letnika kar dobro držim. Čeprav me malo bolijo tačke, sem neizmerno zadovoljen, saj smo v tem ciklu uspešno odtekli že tri kvize. In zdaj je pred nami zadnji, najbolj zabaven in prijeten krog v našem 100letnem kvizu, moj rojstni dan. Če bomo zdržali še zadnjih 12 vprašanj do cilja, nas na koncu čaka torta, rajanje in tuljenje v luno. Ker praznujemo mojih prvih 100 let, sem na zabavo povabil kar nekaj svojih štirinožnih prijateljev.

No, to poletje pa je še en razlog za takole mega zabavo. Mineva namreč okroglih pet let, od kar sem napisal prvi kviz, Zares pasji kviz. Zato se vendar spodobi, da vse skupaj počastimo z imenitno “kvizno” zabavo, Zares pasji kviz drugič.

Tokrat še posebej računam na vašo pomoč, saj so me moji navihani gostje postavili na vroči stolček, kjer mi bodo zastavljali pasje težka vprašanja o sebi. Pa brez špeganja in prišepetovanja! Pa nič bat, dobro jih poznamo iz knjig, stripov, risank in filmov. Tako kot vedno, nas čaka tudi 12 slastnih kosti za povrh.

1.

Zabava se še niti dobro začela ni, ko jo je primahal Beli očnjak. Skušal me je zmesti z globokimi filozofskimi problemi: Od kod smo psi? Nam je še kdo podoben? Smo vedno živeli s človeškimi prijatelji? Kdo je torej skupni prednik vseh psov?

telemehiški dolgodlaki lepotecpraafriški preprogasti predpesledeni evropski bolhačcanis lupus (volk, po domače)

kost za povrh

Takole za predjed tekne tudi ogled filma Beli očnjak, ki je nastal po knjižni predlogi Jacka Londona. Zraven si lahko privoščite Pametna Lili in neumni volk, Kazan, volčji pes, Poslednji volk in Brat volk.


2.

Uf, sem si oddahnil, ognjeni krst je za mano. Tudi ostali gostje so začeli počasi prihajati in med njimi je bil tudi znani nemški ovčar. Preden me je povprašal po svojem imenu, mi je povedal, da je bila njegova prva lastnica Pehta, nato pa korajžni Kekec, ki ga je rešil iz njenih rok. Kako mu je že ime?

RexVolkTigerBoni

kost za povrh

Med prvimi filmskimi igralci je bil nemški ovčar Strongheart v 30. letih prejšnjega stoletja. Sledil mu je Rin Tin Tin, ki še danes velja za največjo pasjo filmsko zvezdo. Oba imata svojo zvezdo na holivudskem pločniku slavnih.


3.

Ha, tale igra mi gre pa prav dobro od rok! Prav veselil sem se že naslednje zagonetke, ki mi jo bo zastavil vsem znani gost, “pravi” irski ovčar, ki je svoje ime dobil po članu, točneje bobnarju, legendarnih Beatlov. Kdo je ta pasji junak, ki ga je ustvaril Branko Hofman?

Justin BieberBob DylanRingo StarMick Jagger

kost za povrh

Po takem miselnem naporu se priležejo Najlepše zgodbe o psih, Pes gre v širni svet, Pasje življenje, Hotel za pse in Novice za pse.


4.

Knjige že, ampak stripi so zakon! Simpatični beagle, moj naslednji gost, prihaja iz najdaljše zgodbe, ki je bila kdajkoli povedana v stripu. Snoopy pravi, da najraje poležuje na strehi svoje koče, ima pa tudi prav zabavnega, no, malce nerodnega lastnika. A veste, kdo je?

Charlie BrownČarli NovakCharlie ChaplinČarli Vedran

kost za povrh

Avtor stripov Peanuts o Snoopyju in druščini je Charles M. Schulz. Ustvarjal jih je v letih od 1950 do 2000. Izven stripovskega življenja ima Snoopy bogato kariero: risanke in filmi, maskota za varnost v vesolju pri Nasi, po njem je poimenovana nagrada Snoopy Silver Award. Od 2015 je lastnik zvezde na holivudskem pločniku slavnih.


5.

Nisem si še dobro oddahnil, že me je presenetil naslednji gost: "Dragi zeleni prijatelj! Prihajam naravnost z Divjega zahoda in sem najbolj neumen in najbolj prikupen pes na celotnem zahodu. Pazim na brate Dalton, včasih pa delam družbo kavboju, ki strelja hitreje od svoje sence. Kdo sem?"

MatramdratDumdumbarTamtaramRantanplan

kost za povrh

Zajemite sapo, poiščite si udoben kotiček v senci in uživajte v stripovskih dogodivščinah pasjih kolegov, ki pomagajo Asterixu, Tintinu in Lucky Luku. Za posladek pa še Šnofijevo druščino in Cufka.


6.

Juhej, pasja zabava se je dobro razmahnila in vse je potekalo po predvidevanju. Takrat pa so pridivjali pikasti kosmatinci in mi vsi v en glas hoteli čestitati. Skoraj me je kap, Pongo in Perdita sta s seboj pripeljala ves svoj podmladek (z varuškami je te dni križ). Točno koliko dalmatincev iz Disneyjeve risanke je prišlo?

101202303ma cel kup

kost za povrh

Walt Disney je leta 1961 uspešno celovečerno risanko o dalmatincih ustvaril po knjižni predlogi angleške mladinske pisateljice Dodie Smith iz leta 1956. 35 let kasneje so dalmatinci dobili tudi svoj igrani film, knjižna predloga pa je bila predelana celo v muzikal.


7.

Glede na to, da so dalmatinci nastopili tudi v filmih, moram priznati, da sem se še bolj razveselil obiska Jakoba, črnega kosmatinca in največje slovenske pasje zvezde. V filmu je nastopil skupaj z junakom Maticem. Seveda mi je zastavil vprašanje, kako se je imenoval njegov film?

Ko pes sreča kostŠtirinoga srečaSreča na vrviciNesreča na brvi

kost za povrh

Film je nastal po knjižni predlogi Vitana Mala Teci, teci kuža moj. Letos je praznoval 40 let. Še vedno popularna knjiga z istim naslovom je nastala po scenariju filma.


8.

Če je Jakob zvezdnik samo v Sloveniji, je Lassie velezvezda svetovnega formata. Združena pamet in pustolovščina v eni pasji osebi je stala pred mano, jaz pa sem založil svinčnik in papir za njen avtogram! Po kateri evropski deželi je dobila ime pasma, ki ji pripada ovčarka Lassie?

BretanijiŠkotskiAnglijiŠleziji

kost za povrh

Na potovanja med počitnicami le vzemite s seboj: Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa, seriji 5 prijateljev in 4 ½ prijatelji, Pes, ki mu je bilo ime Potepuh in Lepotec Bučko.


9.

Niso samo drugod po svetu znane pasme ovčarjev. Ovčar Runo, ki izhaja iz naših krajev, me je začel spraševati, katera je edina slovenska uradno priznana avtohtona pasma. Odlikuje jo bistrost, vdanost, občutek za varovanje doma in črede. Predvsem pa moč in vztrajnost. Pomagajte mi, katera je ta pasma?

prekmurska dogadolenjski jazbečargorenjski goničkraški ovčar

kost za povrh

Družina domačih psov (lat. Canis lupus familiaris) spada v podvrsto volka. Pasji strokovnjaki nas uradno razvrščajo v preko 400 priznanih pasem, v resnici pa naj bi bilo pasem še enkrat toliko.


10.

Uauu, sedaj si boste morali predstavljati največjega, slinastega in dobrodušnega bernardinca, ki obožuje otroke in dela sive lase staršem v znanem holivudskem filmu v več delih. Vprašanje, kako je psu ime, zame ni bilo težko, saj sem ljubitelj klasične glasbe, vendar ga mešam z Mozartom. Kateri skladatelj mu je posodil ime?

BeethovenRahmaninovGallusBernstein

kost za povrh

Zdaj je postalo že kristalno jasno, da smo psi (poleg vseh drugih talentov) tudi velike filmske zvezde. Na filmskem festivalu v Cannesu nam vsako leto podelijo Palm Dog Award za najboljši filmski nastop. Letos jo je prejel pudelj Einstein za vlogo v filmu The Meyerowitz Stories.


11.

Pri mojem repu, če mislite, da smo za lastnike psi največje nadloge, prenašalci bolh in uničevalci pohištva, ste se hudo zmotili. Niti v nočnih morah si ne morete zamisliti hujše težave, kot je debel, len in požrešen oranžen maček. Grrr, tega nesramneža mora prenašati moj stripovski pasji prijatelj Odie. To je, kdo drug kot …

TomMuriGarfieldObuti maček

kost za povrh

Če so vam všeč humor, cinizem in nenavadno zmešani junaki med počitnicami ne smejo manjkati tudi naslednje knjige: Otilija in rumena mačka, Samson & Roberto, Picek, ovčarski pujs, Rumo, Čudovite dogodivščine vajenca Hlapiča.


12.

No, in ko sem napeto čakal še zadnjega pasjega prijatelja, me je presenetil človeški glas: “Ha, ha, kako si pa ti samo lepo zelen in moder hkrati!” Razveselil sem se zadnjega gosta, saj je bil moj ata! Vsi znani pasji junaki jih imamo. Moj prihaja iz Kranja in je znani slovenski stripar. A mogoče tokrat vi uganete, kdo je?

Zoran Smiljanić (SLO)Rene Goscinny (F)Misaho Kujiradou (JPN)Alan Ford (N.N.)

kost za povrh

Ko sem pred mnogimi leti, točneje 2002, pristal v kranjski knjižnici, sem najprej nastopal na mini koledarčkih, ki so napovedovali novo knjižnico. Potem sem dobil svoj lasten portal za otroke in zdaj vam, drage bistre glave, že kar nekaj let vsak mesec zastavljam uganko, vam pišem kvize …

Bučen aplavz je bil znak, da je kviz končan in pravilno rešen. Sledile so čestitke, pesem, ples in težko pričakovana torta. Smrček mi je povedal, da je odlična in od plesa boleče tačke, da se imamo super. Tako je minilo mojih prvih 100 let. Če bo tako tudi naprej, se mi že mudi, ker me urednik že terja za novo uganko in sprašuje, kdaj bo končan nov kviz. Vi pa pojejte torto, uživajte med počitnicami in se vidimo zopet jeseni.

Vaš Modri pes, HOOV!


Za odgovori pobrskajte (ali si oglejte) po:

Falappi, Rino: Psi. Mk, 2002
Vandot, Josip: Kekčeve zgodbe. Mk, 1969
Hofman, Branko: Ringo Star. Mk, 1987
Schulz, Charles M.: Snoopy. Didakta, vse izdaje
Goscinny, René: Lucky Luke. Graffit, vse izdaje
Disney, Walt: 101 dalmatinec. Mladika, 1990
Mal Vitan: Sreča na vrvici. Mk in Pd, vse izdaje
Knight, Eric: Lassie se vrača. Mk in Založba Karantanija, vse izdaje
Davis, Jim: Garfield. Graffit, vse izdaje
http://www.imdb.com/ in drugod po svetovnem spletu

Zaključne prireditve, žrebanja in pretekli kvizi

Če si pravilno izpolnil kviz, izpolni naslednje podatke:

Starost:


Prosi starše, da izpolnijo še naslednje podatke:

 

Podatki o otroku:

Ime in priimek (obvezno)

Starost (obvezno)

Kraj bivanja (obvezno)

 

Podatki o starših ali skrbnikih:

Ime in priimek (obvezno)

Ulica, kraj in poštna št. (obvezno)

E-pošta (obvezno)

Telefon (za obveščanje o nagradi)

S pošiljanjem rešitve kviza in zgoraj navedenih podatkov soglašam, da moj otrok sodeluje v spletni dejavnosti knjižnice in da knjižnica obdeluje njegove osebne podatke v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov in s Pogoji uporabe spletnih strani Mestne knjižnice Kranj. Podatke bo obdelovala izključno za namene obveščanja o dobljeni nagradi.

Tvoji podatki

 

Ime in priimek (obvezno)

Starost (obvezno)

Ulica, kraj in poštna št. (obvezno)

E-pošta (obvezno)

Telefon (za obveščanje o nagradi)

S pošiljanjem rešitve kviza in zgoraj navedenih podatkov soglašam, da moj otrok sodeluje v spletni dejavnosti knjižnice in da knjižnica obdeluje njegove osebne podatke v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov in s Pogoji uporabe spletnih strani Mestne knjižnice Kranj. Podatke bo obdelovala izključno za namene obveščanja o dobljeni nagradi.


17. marca 2018 ob 08:00

Knjižnica Globus zaradi inventure ZAPRTA

 V Knjižnici Globus bomo od 12. do 17. 3. 2018 izvajali inventuro knjižničnega gradiva. 12. in 13. 3. 2018 bo knjižnica ODPRTA od 8.00 do […]

17. marca 2018 ob 10:00

Bralne urice za otroke v Krajevni knjižnici Preddvor

pravljična urica Javni zavod za turizem Preddvor Ne zamudite prebiranja čudovitih pravljic. Po prebrani pravljici se boste o njej pogovarjali […]

19. marca 2018 ob 13:00

Učna pomoč za osnovnošolce

učna pomoč Potrebuješ pomoč pri učenju ali domačih nalogah? Obišči nas v Knjižnici Globus in z veseljem ti bomo pomagali. […]

19. marca 2018 ob 17:00

Zabavna urica z Modrim psom

delavnica Pridružite se nam na poučni in zabavni urici, kjer bomo reševali uganke in kvize Modrega psa, glasno brali pravljice, […]

20. marca 2018 ob 13:00

Učna pomoč za osnovnošolce

učna pomoč Potrebuješ pomoč pri učenju ali domačih nalogah? Obišči nas v Knjižnici Globus in z veseljem ti bomo pomagali. […]

20. marca 2018 ob 13:30

Učna pomoč za angleški jezik

Mojca Vilfan Potrebuješ inštrukcije iz angleškega jezika za osnovno ali srednjo šolo? Obišči nas v Knjižnici Globus in z veseljem […]

20. marca 2018 ob 17:00

Družimo se ob družabnih igrah

miselne in družabne igre Damjana Cvetko Torkovi popoldnevi so namenjeni igranju in spoznavanju bolj ali manj znanih družabnih iger za […]

20. marca 2018 ob 17:30

Pravljica na obisku v Krajevni knjižnici Naklo

pravljična urica Lea Krampl Otroci boste vsak torek v mesecu lahko prisluhnili pravljici, se o njej pogovarjali in  ustvarjali. torek, […]

20. marca 2018 ob 17:30

Pravljica na obisku v Krajevni knjižnici Šenčur

pravljična urica Andreja Mali Otroci boste lahko v knjižnici prisluhnili pravljici ter po prebrani pravljici tudi ustvarjali. Urico priporočamo otrokom […]

21. marca 2018 ob 10:00

Igramo se z lesenimi igračami

delavnica Tina Vehovec V knjižnici imamo lepo zbirko lesenih didaktičnih igrač za otroke, s katerimi si lahko popestrite dopoldneve. Vsakokrat […]

21. marca 2018 ob 13:00

Učna pomoč za osnovnošolce

učna pomoč Potrebuješ pomoč pri učenju ali domačih nalogah? Obišči nas v Knjižnici Globus in z veseljem ti bomo pomagali. […]

21. marca 2018 ob 17:30

Pravljična sredica

pravljična urica Bojan Pretnar Zabavali se bomo ob slikovitem pripovedovanju pravljičarja Bojana. Po pravljici vas bomo povabili v ustvarjalno sobo, […]

21. marca 2018 ob 17:30

Pravljica na obisku v Krajevni knjižnici Cerklje

pravljična urica Pia Letnar Otroci boste vsako sredo v mesecu lahko prisluhnili pravljici, se o njej pogovarjali in  ustvarjali. ob […]

21. marca 2018 ob 17:30

Pravljica na obisku v Krajevni knjižnici Stražišče

pravljična urica Zarja Jenšterle Otroci boste vsako sredo v mesecu lahko prisluhnili pravljici, se o njej pogovarjali in  ustvarjali. ob […]

22. marca 2018 ob 10:00

Igramo se z lesenimi igračami

delavnica Tina Vehovec V knjižnici imamo lepo zbirko lesenih didaktičnih igrač za otroke, s katerimi si lahko popestrite dopoldneve. Vsakokrat […]

22. marca 2018 ob 13:00

Učna pomoč za osnovnošolce

učna pomoč Potrebuješ pomoč pri učenju ali domačih nalogah? Obišči nas v Knjižnici Globus in z veseljem ti bomo pomagali. […]

22. marca 2018 ob 17:00

Čarobni prsti: prvo spomladansko cvetje

delavnica Špela Košir Otroci bodo pod mentorstvom oblikovalke Špele Košir iz čisto običajnih materialov oblikovali neobičajne izdelke. Pridite in preverite, […]

23. marca 2018 ob 10:00

Igramo se z lesenimi igračami

delavnica Tina Vehovec V knjižnici imamo lepo zbirko lesenih didaktičnih igrač za otroke, s katerimi si lahko popestrite dopoldneve. Vsakokrat […]

23. marca 2018 ob 13:00

Učna pomoč za osnovnošolce

učna pomoč Potrebuješ pomoč pri učenju ali domačih nalogah? Obišči nas v Knjižnici Globus in z veseljem ti bomo pomagali. […]

24. marca 2018 ob 10:00

Bralne urice za otroke v Krajevni knjižnici Preddvor

pravljična urica Javni zavod za turizem Preddvor Ne zamudite prebiranja čudovitih pravljic. Po prebrani pravljici se boste o njej pogovarjali […]

, Gregorčičeva ulica 1, 4000 Kranj, SI Slovenija, tel.: 04 201-35-50, fax.: 04 201-35-60, mkk@kr.sik.si / Splošni pogoji uporabe spletne strani / O strani