Zares pasji kviz

Zanima me, kako dobro sploh poznate pse, predvsem pasje junake? Zato, da se spoznamo in da se med poletjem ne bi preveč dolgočasili, imate pred sabo ZARES PASJI KVIZ. Reševanje vprašanj naj vam bo predvsem zabava, nedvomno pa se boste tudi kaj novega naučili, najbolj srečni izžrebanci pa boste tudi nagrajeni. Zares pasje knjige, stripi, risanke in filmi (v katerih najdete vse rešitve) pa vas tudi že težko pričakujejo v naši knjižnici. No, ste pripravljeni? Hoov, pa začnimo!


1.

Vsak pes se, tako kot ljudje, sprašuje od kod je in kdo so njegovi predniki. Nismo od nekdaj človekovi najboljši prijatelji. Živeli smo ločeno v divjini in bili dostojni medsebojni tekmeci po zakonih divjine. Sprašujem vas, kateri je skupni prednik vseh psov, ki še vedno svobodno teka po gozdovih, prerijah, stepah, tundrah … Odgovor med drugimi najdemo tudi v knjigi Beli očnjak Jacka Londona.

evrazijski prapesegipčanski udomačeni šakalafriški divji pesvolk (latinsko Canis lupus)


2.

Pasje življenje je polno tekanja, raziskovanja, vohljanja, grizenja … skratka vseh mogočih pustolovščin. Česa vse ni doživel pasji junak Tim kot peti prijatelj v knjigah Enid Blyton. Kar 21 jih je bilo. Zanima pa me, ne naslovi, ne junaki, ampak katere posebne pasme je bil Tim?

plemeniti vaški bevskačmestni sprehajalni pesčistokrvni mešaneclepodlaki gonič


3.

Tudi psi imamo kariere, nekateri zelo dolge. Strip ameriškega avtorja Charlesa M. Schultza, v katerem nastopa črno-beli junak, po katerem vas sprašujem, je dnevno izhajal celih 50 let. Torej, kdo je ta kuža, ki na svet najraje gleda s strehe svoje koče?

Snoop DoggSnoopySnupi GlupiStrupy Snoopy


4.

Naš ''arašidni'' junak iz prejšnjega vprašanja je v življenju izven stripa postal uradna maskota za varnost v vesolju pri ameriški agenciji NASA. Vas, drage bistre glave, pa sprašujem, kdo je bil prvi pasji obiskovalec vesolja?

LajkaBalalajkaLeicaLajkra


5.

Verjetno najbolj znan slovenski mladinski film, v katerem nastopa pes, Sreča na vrvici, temelji na mladostnih spominih Vitana Mala. Knjiga z enakim naslovom pa ni bila literarna predloga za ta film, ker je bila pisana vzporedno z nastankom scenarija za film. Sprašujem vas torej, po kateri knjigi je Sreča na vrvici posneta?

Teci, teci, kuža mojTarzan, vrni seJakob na vrviciDeček iz pasje ulice


6.

Pa ostanimo še malo pri slovenskem filmu: v literarni predlogi iz prejšnjega vprašanja je glavni pasji junak ovčar, ki sliši na ime Tarzan. Filmski junak pa je velik, črn in dolgodlak ter se oglaša na ime Jakob. Je dober plavalec in še močan povrhu, v veliko pomoč je bil ribičem. Povejte mi naslednjo stvar: po katerem otoku je Jakobova pasma poimenovana?

Stara FundlandijaVelika kraljeva FundlandijaZdruženi fundlandski otokiNova Fundlandija


7.

Ste vedeli, da je W. Disney risanko 101 dalmatinec ustvaril na podlagi knjige z istim naslovom, ki jo je napisala Dodie Smith? Ne? No, nedvomno pa se spomnite, da se glavni pes Pongo zaljubi v ljubko dalmatinko. Povejte mi, kako ji je bilo ime?

AnitaPerditaCruellaPernilla


8.

Ni ga večjega čarovnika, kot je Harry Potter, boste dejali vsi. Za nas pse pa je največji njegov zaščitnik in velik ljubitelj takšnih in drugačnih žverc, Hagrid. V prvem delu Harry Potter in kamen modrosti spoznamo dva psa: prvi je Hagridov hišni čuvaj, drugi pa čuva sam kamen modrosti. Kako jima je bilo ime?

Bolhač in KosmatinkoSrček in RepkoBučko in ŠapkoČekan in Miško


9.

Psi zelo težko priznamo, da so mačke hitrejše od nas. Gepard kot najhitrejša kopenska žival nas spravlja v obup. Ampak psi smo vztrajni in pridno treniramo, tekmujemo celo v hitrostnih dirkah. Katera pasma pa velja za najhitrejšo na svetu?

veliki angleški hrtmali italijanski hrtegipčanski aerodinamični hrtjamajška tenkonoga doga


10.

Psi kot literarni junaki nastopamo v različnih vlogah, včasih pa se kakšna zgodba zaradi nas tudi začne. Tako je 15-letni avtist Christopher John Francis Boone v stilu Sherlocka Holmesa raziskoval nekaj, kar je skrito v dolgem naslovu knjige. Pravilno dokončajte ta naslov: Skrivnostni primer ali Kdo …

… je psa rešil bolh… je kresnil psa… je umoril psa… je zdražil psa


11.

Ko nam dajete imena, ste ljudje prav dolgočasni. Po svetu taca največ Fifijev, Flokijev, Pikijev, Tarzanov, Sultanov … sem in tja pa se najde kakšno zares izvirno ime. Hofmanov pasji junak Ringo Star je ime dobil po članu legendarnih Beatlov. Zanima me, zakaj se je Dado odločil za Ringa in ne za Johna, Paula ali Georga?

ker je Ringo najboljšiker je Ringo najlepšiker je Ringo bobnarker je Ringo najbolje tulil v Luno


12.

Na katerega pasjega junaka pomislite, če vam rečem: potovanje, Anglija, Škotska? Na Lassie seveda. Ko je potovala iz Škotske nazaj k svojemu gospodarju, je morala premagovati številne ovire, biti iznajdljiva in odločna ter nenazadnje tudi hitra. Danes pa vse te lastnosti psi lahko preizkusimo v posebni športni disciplini. Kako se imenuje?

ovčarski triatlonagilitypasji steeplechasetrigility


13.

Kot ste ugotovili, imamo vsi psi samo enega prednika, smo si pa zelo različni. Strokovnjaki so nas uradno razvrstili v preko 400 priznanih pasem, v resnici pa naj bi pasem bilo še enkrat toliko. Posebej buri duhove slovenskih kinologov vprašanje slovenskih avtohtonih pasem. Medtem ko eni govorijo o treh ali štirih, je uradno priznana samo ena, ki jo najdete v slovenskih povestih: Ovčar Marko in Ovčar Runo. To pa je?

kraški ovčartriglavski zbegani ovčarkočevski rjavi ovčarlendavsko-piranski izgubljeni ovčar


14.

No, kot smo videli, smo psi poleg vsega drugega tudi filmske zvezde. In za filmske zvezde se spodobi, da dobijo kakšno nagrado, kajneda? Na filmskem festivalu v Cannessu tako vsako leto podelijo Palm Dog Award oz. pasjo zlato palmo za najboljši filmski nastop. Naš govoreči nagrajenec iz leta 2009 je nastopil v simpatični Pixarjevi risanki V višave. Sprašujem vas seveda po njegovem imenu.

KužifixDugPlutonMaxipes Fík


15.

Držita se kot pes in mačka, pravite ljudje in to čisto drži, čeprav bi vsak pes mačko najraje držal za rep. Obstajata pa dva stripovska junaka, ki ju kljub stalnemu medsebojnemu zbadanju, veže veliko prijateljstvo. Tako močno kot maček obožuje lazanjo, pes s svojim dolgim jezikom kaže naklonjenost do mačka. Popularnost pa žanjeta v stripu, risanki in filmu. Kdo je ta slavni par?

Tom in JerryPat in MatGarfield in OdiRadomiš in Vuf


S tem kvizom v žrebanju ne moreš več sodelovati, lahko pa ga vseeno pošlješ, veseli bomo tvojega sodelovanja:

Starost:


Prosi starše, da izpolnijo še naslednje podatke:

 

Podatki o otroku:

Ime in priimek (obvezno)

Starost (obvezno)

Kraj bivanja (obvezno)

 

Podatki o starših ali skrbnikih:

Ime in priimek (obvezno)

Ulica, kraj in poštna št. (obvezno)

E-pošta (obvezno)

Telefon (za obveščanje, če bo otrok prejel nagrado)

S pošiljanjem rešitve uganke in zgoraj navedenih podatkov soglašam, da moj otrok sodeluje v spletni dejavnosti knjižnice in da knjižnica obdeluje njegove osebne podatke v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov in s Pogoji uporabe spletnih strani Mestne knjižnice Kranj. Podatke bo obdelovala izključno za namene žrebanja in obveščanja o dobljeni nagradi. V primeru, da bo otrok izžreban za nagrado, soglašam, da knjižnica na portalu Modri pes objavi njegovo ime, priimek in kraj bivanja. Podatki o nagrajencih bodo izbrisani v roku 30-ih dni po žrebanju.

Tvoji podatki

 

Ime in priimek (obvezno)

Starost (obvezno)

Ulica, kraj in poštna št. (obvezno)

E-pošta (obvezno)

Telefon (za obveščanje, če bo otrok prejel nagrado)

S pošiljanjem rešitve uganke in zgoraj navedenih podatkov soglašam, da sodelujem v spletni dejavnosti knjižnice in da knjižnica obdeluje moje osebne podatke v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov in s Pogoji uporabe spletnih strani Mestne knjižnice Kranj. Podatke bo obdelovala izključno za namene žrebanja in obveščanja o dobljeni nagradi. V primeru, da bom izžreban za nagrado, soglašam, da knjižnica na portalu Modri pes objavi moje ime, priimek in kraj bivanja. Podatki o nagrajencih bodo izbrisani v roku 30-ih dni po žrebanju.


24. septembra 2018 ob 13:00

Učna pomoč za osnovnošolce

učna pomoč Potrebuješ pomoč pri učenju ali domačih nalogah? Obišči nas v Knjižnici Globus in z veseljem ti bomo pomagali. […]

24. septembra 2018 ob 17:00

Zabavna urica z Modrim psom

delavnica Pridružite se nam na poučni in zabavni urici, kjer bomo reševali uganke in kvize Modrega psa, glasno brali pravljice, […]

25. septembra 2018 ob 17:00

Družimo se ob družabnih igrah

miselne in družabne igre Torkovi popoldnevi so namenjeni igranju in spoznavanju bolj ali manj znanih družabnih iger za različne starostne […]

26. septembra 2018 ob 10:00

Igramo se z lesenimi igračami

delavnica V knjižnici imamo lepo zbirko lesenih didaktičnih igrač za otroke, s katerimi si lahko popestrite dopoldneve. Vsakokrat bo na […]

26. septembra 2018 ob 17:30

Pravljična sredica

pravljična urica Bojan Pretnar Hiše, hišice, hiške in ostala bivališča bodo tokrat tema prvih dveh popočitniških pravljičnih sredic, ki ju […]

27. septembra 2018 ob 10:00

Družimo se ob družabnih igrah

miselne in družabne igre Četrtkovi dopoldnevi so namenjeni igranju in spoznavanju bolj ali manj znanih družabnih iger za različne starostne […]

27. septembra 2018 ob 17:00

Čarobni prsti: moja knjižnica, skupinska maketa knjižnice

delavnica Špela Košir Otroške delavnice bodo tokrat posvečene domoznanskemu septembru in knjižnici kot stavbi. Pridite in preverite, kako knjižnico vidijo […]

28. septembra 2018 ob 10:00

Igramo se z lesenimi igračami

delavnica V knjižnici imamo lepo zbirko lesenih didaktičnih igrač za otroke, s katerimi si lahko popestrite dopoldneve. Vsakokrat bo na […]

01. oktobra 2018 ob 17:00

Zabavna urica z Modrim psom

delavnica Pridružite se nam na poučni in zabavni urici, kjer bomo reševali uganke in kvize Modrega psa, glasno brali pravljice, […]

02. oktobra 2018 ob 17:00

Družabne igre

miselne in družabne igre Druženja so namenjena igranju in spoznavanju bolj ali manj znanih družabnih iger za različne starostne skupine. […]

03. oktobra 2018 ob 10:00

Igralne urice

delavnica V knjižnici imamo lepo zbirko lesenih didaktičnih igrač in družabnih iger za otroke vseh starosti. Z njimi si lahko […]

03. oktobra 2018 ob 17:30

Pravljična sredica

pravljična urica Bojan Pretnar Pravljice v našo knjižnico prihitijo in s čarobnimi besedami prebudijo domišljijo. Pravljičar Bojan bo pravljico v […]

03. oktobra 2018 ob 17:30

Pravljica na obisku v Krajevni knjižnici Stražišče

pravljična urica Leja Grilc Otroci bodo najprej prisluhnili pravljici in se nato zabavali tudi z ustvarjanjem. Urico priporočamo otrokom od […]

04. oktobra 2018 ob 17:00

Čarobni prsti: male pošasti

delavnica Špela Košir Otroci bodo pod mentorstvom oblikovalke Špele Košir iz čisto običajnih materialov oblikovali neobičajne izdelke. Pridite in preverite, […]

08. oktobra 2018 ob 17:00

Zabavna urica z Modrim psom

delavnica Pridružite se nam na poučni in zabavni urici, kjer bomo reševali uganke in kvize Modrega psa, glasno brali pravljice, […]

09. oktobra 2018 ob 17:00

Družabne igre

miselne in družabne igre Druženja so namenjena igranju in spoznavanju bolj ali manj znanih družabnih iger za različne starostne skupine. […]

10. oktobra 2018 ob 10:00

Igralne urice

delavnica V knjižnici imamo lepo zbirko lesenih didaktičnih igrač in družabnih iger za otroke vseh starosti. Z njimi si lahko […]

10. oktobra 2018 ob 17:30

Pravljična sredica

pravljična urica Bojan Pretnar Pravljice v našo knjižnico prihitijo in s čarobnimi besedami prebudijo domišljijo. Pravljičar Bojan bo pravljico v […]

10. oktobra 2018 ob 17:30

Pravljica na obisku v Krajevni knjižnici Stražišče

pravljična urica Leja Grilc Otroci bodo najprej prisluhnili pravljici in se nato zabavali tudi z ustvarjanjem. Urico priporočamo otrokom od […]

10. oktobra 2018 ob 17:30

Pravljica na obisku v Krajevni knjižnici Cerklje

pravljična urica Pia Letnar Otroci bodo najprej prisluhnili pravljici in se nato zabavali tudi z ustvarjanjem. Urico priporočamo otrokom od […]

, Gregorčičeva ulica 1, 4000 Kranj, SI Slovenija, tel.: 04 201-35-50, fax.: 04 201-35-60, mkk@kr.sik.si / Splošni pogoji uporabe spletne strani / O strani