Svetlanin hudomušni kviz

100letni-kviz-modrega-psaKnjižni pustolovci, pozor! Za to sezono je Modri pes pripravil štiri nove kvize, ki jih povezujejo nepozabne pustolovščine. V dobri družbi z Bratovščino Sinjega galeba, Tomom Sawyerjem, knjižnimi junaki Svetlane Makarovič in 5 prijateljev se mu lahko pridružite in jih rešujete od oktobra 2017 do oktobra 2018. Nova kvizna pustolovščina vas bo čakala vsake tri mesece. Knjige v roke, ošilite svinčnike in ne pozabite na dobro voljo!

 

Prvi: Sinje galebji kviz
DrugiPobalinski Sawyerjev kviz
Tretji: Svetlanin hudomušni kviz

Po vseh dogodivščinah ob Misisipiju sem bil še vedno brez prebite pare in zeloooo daleč od doma! Smer mojega potovanja pa je bila domov, domov in samo domov! Začel sem šnofati za drobižem, ampak tudi v Ameriki denar ne leži na tleh. In tako sem se odločil, da dvignem  krempelj in štopam. Šment, recite temu pasji čudež ali pravljično naključje, pred mano sta se na letečih žlicah znašla majhna, črna, kosmata stvora s košatim repom. Pri pasjih brkih, saj to sta lahko le, hm … ne kosa, ne kosobrina, ne skovirja, ampak … kosovirja! Kako sem se ju razveselil, saj je bila zdaj pot domov samo še pasji kihec! Smer Slovenija ali Koromandija, meni je bilo vseeno! Po poti smo obiskali še ostale junake, ki jih je zakuhala Svetlana Makarovič. Vsak obisk in pustolovščino sem zabeležil in tako je nastal Svetlanin hudomušni kviz.

Če ste za to, da ga skupaj rešimo in se zraven posladkamo s paradižniki, ups! , kar hop na letečo žlico, saj že letimo k prvemu HUDOmušnemu vprašanju!

Preden pa začnemo, še en prijateljski nasvet: nikoli, res prav nikoli ne dražite ali prehitro zbudite kosovirja iz spanja. Takrat te družabne živalce pobesnijo.

1.

Moja nova prijatelja sta me prijazno vkrcala na svoji leteči žlici in že smo švignili proti domu. Malo me je vseeno skrbelo, da se zaradi zoprnih oblakov ne bi znašli v Krokodiliji. Ampak, ko smo si segli v šape in se bolje spoznali, sem bil povsem miren. Kako je ime kosovirjema?

Krik in SkvikaTuki in KakaGlal in GliliKrul in Cvili

kost za povrh

Kosovir ali latinsko Cosovirius ferus ululanus. Krasi ga črn kožuh in dolg košat rep (navadno se končuje v čopek). Ima 16 ostrih zob. Glavna hrana: paradižniki, ki rastejo na letečih žlicah. Kosovirje delimo na radovedne in neradovedne.


2.

Nekje na poti mi je v želodcu nerodno zakrulilo. Žverci sta me debelo pogledali, kot da zadaj prevažata zelenega pujsa. Moj lačni pogled je povedal vse. Še dobro, da je njuna prijateljica Tacamuca pred kratkim odprla lokal za hitro hrano. Katerega?

klobasarnicopivnicoknjižernicočevapčičarnico

kost za povrh

Pesnica, mladinska pisateljica, igralka, ilustratorka in šansonjerka Svetlana Makarovič se je rodila 1. januarja 1939 v Mariboru mami Otiliji in očetu Abdonu. Svetlana ima še dva brata, Jana, profesorja sociologije, in Gorazda, ki je umetnostni zgodovinar. Leta 1941 se je družina iz Maribora preselila v Ljubljano.


3.

Uha, po krepkem obroku vedno paše nekaj sladkega! Recimo, marmeladni ali orehov rogljiček, no šlo bi tudi s piškoti, buhteljni, najboljša pa je kraljica potica. Moja pilota sta zato žlici obrnila naravnost v pekarno Mišmaš, kjer samo prijatelji še vedno dobijo te dobrote. Ostali se lahko obrišejo pod nosom, ker je baje zlobna Jedrt v rogljičku našla … kaj?

plesniv sirmišjo dlakozlat prstanslastno marmelado

kost za povrh

Pekarna Mišmaš je prvič izšla leta 1974 in doživela še sedem izdaj. Ilustracije sta prispevala Marija Lucija Stupica in Gorazd Vahen, izdajo iz leta 1986 pa je ilustrirala kar Svetlana Makarovič sama. Leta 1975 je bila posneta radijska igra, dve leti kasneje so jo v Lutkovnem gledališču Ljubljana tudi uprizorili. Leta 1992 je dobila nadaljevanje Pek Mišmaš v Kamni vasi.


4.

Od peka Mišmaša nas je žlica komaj še vlekla po zraku in morali smo zasilno pristati v gozdu. Hudo smo prestrašili vilo, ki je čuvala orjaški gozdni sadež in ugotavljala, kako naj se ga loti. Mala kosovirka je povedala, da jo poznata. Ime je dobila kar po tem sadežu. Po katerem, torej?

mušnicimaliniborovnicijagodi

kost za povrh

Svetlana je končala srednjo vzgojiteljsko šolo, diplomirala pa na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo leta 1968. Po tem, ko je delala v Mestnem gledališču, Drami, pa tudi kot vzgojiteljica in tajnica, se je odločila za pot svobodne umetnice.


5.

No, kaj pa je zdaj to? Z gozdne jase blizu vile je prihajalo renčanje, čivkanje, lajanje … Opazili smo, da je bil živalski kraval namenjen gozdnemu škratu na begu. Kako je bilo že ime temu gizdalinu, ki je jeznim zasledovalcem ušpičil naj škratovščino in si na škratovskem tekmovanju prislužil čarobni šopek jagod?

LumpiHinkoGimliKuzma

kost za povrh

Svojo prvo pesem je Svetlana objavila že pri sedemnajstih letih v reviji Mlada pota. Nato je objavljala v Naši sodobnosti, Tribuni, Problemih, Perspektivah, Sodobnosti in Dialogih. Njena prva pesniška zbirka Somrak je izšla leta 1964, ko je bila stara komaj 25 let.


6.

Zbali smo se za svoje repe in jo zato pred jeznimi živalmi odkurili iz gozda. Zaustavili smo se šele na širnem polju, polnem enakih rož. Spodaj se je cmeril kdo drug kot Korenčkov palček. Revček se je izgubil in ni našel poti domov. Le katere rože so ga zmedle, da je zgrešil smer?

sončnicesmrdulemarjeticekoprive

kost za povrh

Po tem, ko je izdala še nekaj pesniških zbirk, se je v 70. letih posvetila pisanju pravljic, ki jih je brala tudi otrokom v vrtcih. Namesto plačila je ponavadi zahtevala le skromen gumb. V tem času je začela pisati tudi radijske igre in sodelovati z Lutkovnim gledališčem Ljubljana.


7.

Seveda vsak smrkavec ve: kjer se potepa Korenčkov palček, je blizu Sapramiška. Hitro skrijmo lešnike in druge priboljške, saj ji je DD-ZZ ravno zalepil odlomljen zobek. Morda pa smo za nekaj časa vseeno lahko brez skrbi, ker ji je nekdo povedal za grm s čarobnimi lešniki. Kdo je bil to?

duhec Casperžaba Regamišji strahecveverica Replja

kost za povrh

Sapramiška je prvič izšla leta 1976 z ilustracijami Marije Lucije Stupice. 17. oktobra 1986 je bila premierno uprizorjena v Lutkovnem gledališču Ljubljana, kjer je neprekinjeno na sporedu vse do danes. Odigrana je bila več kot 1700-krat.


8.

Mirno smo lebdeli na žlicah, ko se je nad nas spustila senca. Na ročaj žlice je priletela prestrašena sovica Oka in skoraj speštala paradižnik. Perje ji je štrlelo na vse strani in od groze sploh ni mogla skovikati. Čigavim ostrim zobem se je le za pernat repek izmuznila radovedna Oka?

jazbečevimlisičjimzajčjimmodrasovim

kost za povrh

Sovica Oka je prvo besedilo, ki ga je Svetlana Makarovič leta 1972 napisala za otroke. Je tudi prvo njeno delo, ki je bilo uprizorjeno v Lutkovnem gledališču Ljubljana v režiji Matjaža Lobode. Knjižno izdajo je ilustriral Gorazd Vahen.


9.

Svetleči blisk in grom sta napovedala nevihto. Zavetje smo hoteli poiskati v bližnji votlini, nakar nas je nekaj jezno nahrulilo, da naj se kar poberemo. Gulp, Ščeper, ki je hotel mir v svojem domu. To ti je samotar! Kako je že ime njegovi edini modri prijateljici?

dobrovoljna Mbakača Jarmilagodrnjava Ugakuna Kunigunda

kost za povrh

Priljubljene pravljice Svetlane Makarovič so izšle večkrat z različnimi ilustratorji, kar nekaj ilustracij je prispevala tudi avtorica sama. Mladinska knjiga je njene pravljice z novimi ilustracijami začela izdajati v zbirki Svetlanovčki.


10.

Ščeper in njegova prijateljica sta prav posebna kalibra. Mali kosovir je ob besedi posebna poskočil. Spomnil se je, kje bomo našli zavetje pred nevihto. Pri veveričku posebne sorte, vendar! Super, ne bo nam dolgčas, je vzkliknila vesela kosovirka. Česa se je najprej lotil Čopko, ker ni mogel plezati po vejah?

branjažongliranjajodlanjapetja

kost za povrh

Svetlana Makarovič ima eno najobsežnejših bibliografij, ki šteje čez 300 naslovov. Leta 2002 je v samozaložbi izdala antologijo svojih pesmi z naslovom Samost.


11.

Polni dobre volje smo zapustili Čopkov dom in že leteli nad gozdom. Spodaj pred veliko votlino se je zbrala druščina živali, predsedoval ji je medved. Pristali smo in toplo so nas sprejeli. Kosmatinec, ki je praznoval rojstni dan, je ravno odvijal darilo. Kaj je dobil v dar?

vrč medupleteno kapordeč dežnikzelen šal

kost za povrh

Vsestranska umetnica je prejela številne nagrade, med njimi Prešernovo nagrado za življenjsko delo leta 2000, ki jo je sicer zavrnila, Jenkovo nagrado, Levstikovo nagrado za življenjsko delo in Zlatnik poezije. Leta 1998 je bila nominirana za Andersenovo nagrado.


12.

Po odlični medvedovi gostiji je moja letalska posadka postala zaspana in kar malo tečna. Med vrsticami beri, hitro beži proč od njih, kar zmorejo podplati. Tako se je naša popotna pustolovščina bližala h koncu in smo jo mahnili vsak po svoje. Jaz v knjižnico, kosovirja pa ...

v Kosovirijov Udinborštv Žlicolandijov Paradajz City

kost za povrh

O kosovirjih je Svetlana napisala tri knjige: Kosovirja na leteči žlici, Kam pa kam, kosovirja in Mi, kosovirji. Kosovirja na leteči žlici sta prvič izšla leta 1975 z ilustracijami Lidije Osterc.

Slovo je bilo … no, kar malo cmeravo, šmrk! Prijetna in zanimiva družba sta bila mala kosovirčka in tudi na žlice bom od sedaj naprej gledal drugače. Hvala vam za pomoč in upam, da ste se z veseljem družili z nami in junaki Svetlane Makarovič. Dom mora biti blizu, če ni že za prvim vogalom. Se vidimo v novi pustolovščini,

Vaš Modri pes, HOOV!

P. S.
Od kod pa zdaj ta megla? Pri mojem zelenem kožuhu, še kremplja pred smrčkom ne vidim!


Za odgovori pobrskajte po pravljicah Svetlane Makarovič, v roke lahko vzamete tudi zbirke Svetlanine pravljice in Zlata preja.

Zaključne prireditve, žrebanja in pretekli kvizi

Če si pravilno izpolnil kviz, izpolni naslednje podatke:

Starost:


Prosi starše, da izpolnijo še naslednje podatke:

 

Podatki o otroku:

Ime in priimek (obvezno)

Starost (obvezno)

Kraj bivanja (obvezno)

 

Podatki o starših ali skrbnikih:

Ime in priimek (obvezno)

Ulica, kraj in poštna št. (obvezno)

E-pošta (obvezno)

Telefon (za obveščanje o nagradi)

S pošiljanjem rešitve kviza in zgoraj navedenih podatkov soglašam, da moj otrok sodeluje v spletni dejavnosti knjižnice in da knjižnica obdeluje njegove osebne podatke v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov in s Pogoji uporabe spletnih strani Mestne knjižnice Kranj. Podatke bo obdelovala izključno za namene obveščanja o dobljeni nagradi.

Tvoji podatki

 

Ime in priimek (obvezno)

Starost (obvezno)

Ulica, kraj in poštna št. (obvezno)

E-pošta (obvezno)

Telefon (za obveščanje o nagradi)

S pošiljanjem rešitve kviza in zgoraj navedenih podatkov soglašam, da moj otrok sodeluje v spletni dejavnosti knjižnice in da knjižnica obdeluje njegove osebne podatke v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov in s Pogoji uporabe spletnih strani Mestne knjižnice Kranj. Podatke bo obdelovala izključno za namene obveščanja o dobljeni nagradi.


14. novembra 2018 ob 10:00

Igralne urice

delavnica V knjižnici imamo lepo zbirko lesenih didaktičnih igrač in družabnih iger za otroke vseh starosti. Z njimi si lahko […]

17. novembra 2018 ob 17:00

Družinska pismenost – delavnica (Jezersko)

delavnica Za otroka je družina njegovo okno v svet. Starši s svojim ravnanjem, stališči in odnosom do branja uvajamo otroke […]

19. novembra 2018 ob 17:00

Zabavna urica z Modrim psom

delavnica Pridružite se nam na poučni in zabavni urici, kjer bomo reševali uganke in kvize Modrega psa, glasno brali pravljice, […]

20. novembra 2018 ob 17:00

Družabne igre

miselne in družabne igre Druženja so namenjena igranju in spoznavanju bolj ali manj znanih družabnih iger za različne starostne skupine. […]

20. novembra 2018 ob 17:30

Pravljična joga

delavnica Tanja Holcar, Gašper Okršlar Pravljična joga je vodena vadba z elementi joge, oblikovana za otroke med tretjim in šestim […]

21. novembra 2018 ob 10:00

Igralne urice

delavnica V knjižnici imamo lepo zbirko lesenih didaktičnih igrač in družabnih iger za otroke vseh starosti. Z njimi si lahko […]

21. novembra 2018 ob 17:00

Beremo s tačkami

delavnica Društvo Tačke pomagačke Otroci bodo brali kužkom in tako postali boljši bralci. Branje s Tačkami poteka individualno, z vsakim […]

21. novembra 2018 ob 17:30

Pravljična sredica

pravljična urica Bojan Pretnar Pravljice v našo knjižnico prihitijo in s čarobnimi besedami prebudijo domišljijo. Pravljičar Bojan bo pravljico v […]

21. novembra 2018 ob 17:30

Pravljica na obisku v Krajevni knjižnici Stražišče

pravljična urica Otroci bodo najprej prisluhnili pravljici in se nato zabavali tudi z ustvarjanjem. Urico priporočamo otrokom od 3. leta […]

22. novembra 2018 ob 17:00

Čarobni prsti: jesensko drevo

delavnica Špela Košir Otroci bodo pod mentorstvom oblikovalke Špele Košir iz čisto običajnih materialov oblikovali neobičajne izdelke. Pridite in preverite, […]

23. novembra 2018 ob 08:00

Lov na knjige (Teden splošnih knjižnic)

delavnica Z igro Lov na knjige se ob posebnih priložnostih rad kratkočasi naš Modri pes. Bi se poigrali tudi vi? […]

23. novembra 2018 ob 17:00

Zabavna znanost: Statična elektrika (Teden splošnih knjižnic)

delavnica Fun Science Slovenija Otroci bodo spoznali, da naelektreni predmeti lahko letijo, kako drobtinice skačejo in plešejo s pomočjo elektromagnetnega […]

26. novembra 2018 ob 17:00

Zabavna urica z Modrim psom

delavnica Pridružite se nam na poučni in zabavni urici, kjer bomo reševali uganke in kvize Modrega psa, glasno brali pravljice, […]

27. novembra 2018 ob 17:00

Družabne igre

miselne in družabne igre Druženja so namenjena igranju in spoznavanju bolj ali manj znanih družabnih iger za različne starostne skupine. […]

27. novembra 2018 ob 17:30

Lutkovna predstava Mojca Pokrajculja

predstava za otroke Kaličopkovo gledališče Mojca Pokrajculja je za družbo dobila prisrčne lutke, ki so oživele v liku lisice čistilke, […]

28. novembra 2018 ob 10:00

Igralne urice

delavnica V knjižnici imamo lepo zbirko lesenih didaktičnih igrač in družabnih iger za otroke vseh starosti. Z njimi si lahko […]

28. novembra 2018 ob 17:00

Beremo s tačkami

delavnica Društvo Tačke pomagačke Otroci bodo brali kužkom in tako postali boljši bralci. Branje s Tačkami poteka individualno, z vsakim […]

28. novembra 2018 ob 17:30

Pravljična sredica

pravljična urica Bojan Pretnar Pravljice v našo knjižnico prihitijo in s čarobnimi besedami prebudijo domišljijo. Pravljičar Bojan bo pravljico v […]

28. novembra 2018 ob 17:30

Pravljica na obisku v Krajevni knjižnici Stražišče

pravljična urica Otroci bodo najprej prisluhnili pravljici in se nato zabavali tudi z ustvarjanjem. Urico priporočamo otrokom od 3. leta […]

29. novembra 2018 ob 17:00

Čarobni prsti: veriga listov iz filca

delavnica Špela Košir Otroci bodo pod mentorstvom oblikovalke Špele Košir iz čisto običajnih materialov oblikovali neobičajne izdelke. Pridite in preverite, […]

, Gregorčičeva ulica 1, 4000 Kranj, SI Slovenija, tel.: 04 201-35-50, fax.: 04 201-35-60, mkk@kr.sik.si / Splošni pogoji uporabe spletne strani / O strani