Sinje galebji kviz

100letni-kviz-modrega-psaKnjižni pustolovci, pozor! Za to sezono je Modri pes pripravil štiri nove kvize, ki jih povezujejo nepozabne pustolovščine. V dobri družbi z Bratovščino Sinjega galeba, Tomom Sawyerjem, knjižnimi junaki Svetlane Makarovič in 5 prijateljev se mu lahko pridružite in jih rešujete od oktobra 2017 do oktobra 2018. Nova kvizna pustolovščina vas bo čakala vsake tri mesece. Knjige v roke, ošilite svinčnike in ne pozabite na dobro voljo!

 

Prvi: Sinje galebji kviz

 

Pozdravljeni morski knjižni pustolovci, HOOV!

Uh, utrujen od 100letnega teka sem se res veselil počitnic. Odpravil sem se na samoten otok, kjer sem med lepotnim dremežem na plaži z enim očesom opazoval galeba. Ždel je na skali in mežikal. Ccc, uboge pare tile galebi, sem si polglasno zamomljal. Eno samo dolgočasno poletavanje med lovljenjem rib in kričanjem, brez najmanjših pustolovščin. Ha, pa kaj še, me je iz polsna zbudil vzklik mojega belega kljunastega soseda. Si čisto pozabil na Bratovščino Sinjega galeba, ti stara zelena mrcina!? Kar vrglo me je pokonci, ko se je okrog mene nagnetla cela jata galebov in so eden čez drugega hiteli pripovedovati o Ivu, tihotapcih, jadrnicah … Usoda je hotela, da sem se tako z dobro družbo podal v novo pustolovščino. Ko so se končno pomirili, so začeli drug za drugim pripovedovati napeto zgodbo Toneta Seliškarja, jaz pa sem jih prekinjal s kratkimi podvprašanji in tako je kar sam od sebe nastal tale Sinje galebji kviz.

Verjemite, ne bo manjkalo napetosti, zabave in tudi kakšna ribja kost za povrh se bo našla. Torej, ko poskrbite za obvezno pustolovsko opremo, lahko začnemo z reševanjem.

1.

Nekje se zgodba vedno začne in tokrat je to na enem od otokov Jadranskega morja. Nisem še slišal zanj, lahko je tudi izmišljen, so pa galebi s pravim ponosom izgovorili njegovo ime. Kako se imenuje otok, kjer domujejo junaki Sinjega galeba, kjer se začne in konča napeta zgodba?

Rajski otokSavski otokMale SrakaneGalebji otok

kost za povrh

Življenjska zgodba Toneta Seliškarja se začne 1. aprila 1900 v Ljubljani. Oče je doma imel veliko knjig slovenskih in tujih avtorjev. Sam pisatelj pravi, da mu je ravno Robinson Crusoe odprl vrata v čudežni svet knjig. Po zaključenem učiteljišču je 1919 maturiral in postal učitelj, pisatelj, pesnik, urednik in novinar.


2.

Če sem prav razumel, to bratovščino sestavlja več junakov. Vseeno pa je glavni deček Ivo, ki odrašča brez mame in očeta. Vso zgodbo je baje zakuhal njegov oče, nato pa zbrisal z otoka. Kako so domačini klicali Ivovega očeta, ki si je kruh v mladosti služil na ladjah onkraj morja?

KolumbBrazilecCapitãoGaljot

kost za povrh

Tone Seliškar se je kot učitelj veliko selil. Prvo službo je dobil v Dramljah pri Celju, nadaljeval v Prežinu nad Štorami, Trbovljah, kasneje v Reki pri Laškem in Cerkljah ob Krki. 1925 je dobil zaposlitev na Prulah pri Ljubljani. Po koncu 2. svetovne vojne ga je pot za nekaj časa zanesla celo v Cleveland med slovenske izseljence.


3.

Ivo je po smrti matere odraščal kot sirota. Zaradi očetovih grehov ni bil priljubljen in star galeb, ki je pripovedoval sedaj, je rekel, da so ga tako rekoč izvrgli iz jate. Sam v podrti koči, brez hrane, obleke … Še umrl bi, če ga v varstvo ne bi vzel, no kdo?

Robinson Crusoevaški župnikstari JustPetunija Dursley

kost za povrh

Mladi Tone je po zgledu očeta želel postati strojevodja, vendar si je v otroštvu pri igri iztaknil oko. Kot nadomestno je dobil stekleno in v starosti, tako za šalo, z njim plašil svoje vnuke.


4.

Joj, prav žalostna štorija. Največji galeb je nadaljeval, da se je oče po dolgih letih tavanja in kesanja hudo bolan le vrnil k sinu. Čeprav je prišel le umret, je Ivo z njim preživel nekaj dragocenih ur. Kaj je oče, poleg zamisli, da se združijo vsi ribiči, zapustil Ivu?

govorečega ptičaribiško jadrnico100 ribjih konzervotok v Karibih

kost za povrh

Seliškar nam je kot mladinski pisatelj zapustil še nekaj nepozabnih pustolovskih in humorističnih pripovedi, ki se deloma nanašajo na njegovo mladost, partizanska leta ali so plod domišljije: Rudi, Mule, Liščki, Posadka brez ladje, Indijanci in gusarji, Jadra na robu sveta, Fantu so zrasla ušesa, Mule in liščki …


5.

Pernati lepotec z rumenim kljunom, ki je sedel na mojem hrbtu (tega še opazil nisem!), je nadaljeval, da enojambornica Sinji galeb, ni bila bogsigavedi kakšna lepotica med barkami. Bila pa je povod za ustanovitev bratovščine. Kdo, poleg Iva in petih fantov, je še postal goreč član bratovščine?

deklica Milevahobit Frodogaleb Mariovsi vaščani

kost za povrh

Bratovščina Sinjega galeba je sprva po delih izhajala v reviji Naš rod 1935/36. V knjigi je prvič izšla 1936. Po 2. svetovni vojni je doživela še več kot deset domačih in tujih izdaj, ki se vsebinsko deloma razlikujejo od prve. 2011 je ponovno izšla prvotna izdaja z ilustracijami Matjaža Schmidta in s pojasnili o vsebinskih razlikah, ki jih je napisal Peter Svetina.


6.

Klavrni videz barke ni ustavil bratovščine, da bi uresničili idejo o skupnem ribolovu. Ampak revni so bili kot cerkvene miši, popravilo in oprema čolna pa je bila draga kot kaviar. Pljunili so v roke! Kje so dečki služili denar za obnovo Sinjega galeba?

v aqua parkuv rudnikuna križarkiv kamnolomu

kost za povrh

Danes obstaja kar nekaj vrst jadrnic, ki se delijo glede na število trupov (monohull, katamaran in trimaran), hidrodinamične elemente (jadrnice centerboard, full, fin, wing …), namen jadranja (športne, tekmovalne, za križarjenje, motorne …) in glede na število in tip jader.


7.

Mlada galebja samička mi je spravila solze v oči, ko je nadaljevala: ubogi Ivo je skoraj izgubil življenje, ko je služil za popravilo, užaljeni vaški ribiči so zasegli prenovljenega Sinjega galeba, nato so fantje pretentali starega Barba in ga dobili nazaj … Celo zbežati so morali na odprto morje in doživeli vihar. Kje na koncu kot brodolomci končajo s Sinjim galebom?

v Modri lagunina otoku tihotapcevv Delamarisuna jadralskem prvenstvu

kost za povrh

Obstajata dve vrsti tihotapljenj: prepovedanega blaga ter izogibanje carin in davščin. Zgodnji novi vek je obdobje, ko je na Jadranu cvetelo tihotapstvo, ki so ga prakticirali vsi, naj si bodi podaniki Beneške republike, Osmanskega cesarstva, Dubrovnika ali papeške države.


8.

Od napetosti je perje zafrčalo po zraku. Kar videl sem dolge obraze zlobnih tihotapcev, ko jim Ivo z enim zamahom po Antejevi glavi izmakne njihovo lepo barkačo. Kako se je imenovala tihotapska ladja, ki ji je poveljeval zlobni Lorenco?

MeteorPerzejKometMetropol

kost za povrh

Slovenske ladje za mednarodni ladijski transport so združene v Splošni plovbi. Ustanovljena je bila 1954 kot Splošna plovba Koper. Poleg petih starih motornih ladij je plovba kupila še tri nove: Martin Krpan, Gorenjska in Rog. Od teh je bila samo Rog prava prekooceanska ladja.


9.

Aja, kdo je Ante, boste vprašali? Izkušen galeb v sredini je zatrdil, da je precej nesrečna, ampak tudi pozitivna figura na tej morski šahovnici. Mož, po rodu iz Ulcinja, je bil izkušen in izobražen mornar, ki je imel precej burno preteklost. Kaj je bil Ante kot mornar na tihotapski ladji, preden je prestopil na "našo" stran?

afneguncarsidračbarmanstrojnik

kost za povrh

Na Hrvaškem je 1246 otokov, od tega je le 66 naseljenih. Glede na površino se delijo na: otok (površina večja od 1 km²) in otoček (površina manjša od 1 km²). Največji otoki so: Cres, Krk, Brač, Hvar in Pag. Najmanjši poimenovani otočki pa so: Galicija, Hrid Stolac, Dingački Školj, Tatišnjak in Mali otok.


10.

Antejeva preteklost ni vsa črna, saj se je izšolal za mornariškega častnika. Kot kapitan je vozil zaresne ladje, vendar ga je omamil pohlep po denarju in moči, ki ga ne moreš zaslužiti s poštenim delom. Kje so Ante in sleparski tovariši z goljufijo od Ivovega očeta izvabili denar?

na srečelovuv igralniciza šankompri frnikolanju

kost za povrh

Po knjižni predlogi Toneta Seliškarja je 1969 režiser France Štiglic posnel tudi nadaljevanko v 8. delih. Snemali so na Kamenjaku, v Puli, Piranu, na otočku Porer, kjer je svetilnik, v Rudinah na otoku Krk. Anteja je v nadaljevanki igral Bert Sotlar, Iva pa Mitja Primec.


11.

Ampak Ante je s skrbjo za naše junake na morju, zapuščino in znanjem, ki jim ga je predal, poplačal svoj dolg za storjene grehe. Najstarejši galeb je s tresočim glasom zgodbo počasi peljal h koncu in tudi povedal, kako tragično se je zasukalo njegovo življenje tik pred ciljem. Kje je končalo Antejevo truplo?

na grmadiv morjuv starem svetilnikuna obdukciji

kost za povrh

V Sloveniji obstajajo srednje šole in fakulteta za pomorstvo. Srednji šoli sta v Piranu in Portorožu. V okviru Univerze v Ljubljani deluje Fakulteta za pomorstvo in promet s sedežem v Portorožu. Po zaključeni srednji šoli postaneš plovbni tehnik. Študij obsega smeri: navtika, ladijsko strojništvo ter prometna tehnologija.


12.

Vsi ptiči so naenkrat umolknili. Nastala je tišina, da bi še meduzo slišal plavati. Čakajte no, ne more se vendar tako končati, sem tulil, lajal in krilil s tacami. Moj prvi pernati sogovornik mi je le še zašepetal ime znanega dalmatinskega mesta in odletel skupaj z vso jato. Kje se zopet snide vsa bratovščina Sinjega galeba in se razplete pustolovščina?

v Brindisijuv Dubrovnikuv Splituna Reki

kost za povrh

Tone Seliškar je umrl 10. avgusta 1969 v Ljubljani. Bratovščina Sinjega galeba je največkrat prevedena in izdana Seliškarjeva knjiga. 1947 je prejel Prešernovo nagrado za pripoved Tovariši, 1949 in 1950 pa Levstikovo nagrado za Mule in Posadko brez ladje.

Še naprej sem opazoval klepetave galebe, ki so obkrožali lepo ribiško barko, ki se je z bogatim ulovom peljala v pristanišče. In prisegel bi, da je bil na njej napis Sinji galeb. Naša pustolovščina se je tako končala in upam, da ste v njej in dobri družbi uživali tudi vi.
Se vidimo v naslednji pustolovščini,

Vaš Modri pes, HOOV!


Za odgovori pobrskajte po:

Seliškar, Tone: Bratovščina Sinjega galeba (vse izdaje).

Zaključne prireditve, žrebanja in pretekli kvizi

Če si pravilno izpolnil kviz, izpolni naslednje podatke:

Starost:


Prosi starše, da izpolnijo še naslednje podatke:

 

Podatki o otroku:

Ime in priimek (obvezno)

Starost (obvezno)

Kraj bivanja (obvezno)

 

Podatki o starših ali skrbnikih:

Ime in priimek (obvezno)

Ulica, kraj in poštna št. (obvezno)

E-pošta (obvezno)

Telefon (za obveščanje o nagradi)

S pošiljanjem rešitve kviza in zgoraj navedenih podatkov soglašam, da moj otrok sodeluje v spletni dejavnosti knjižnice in da knjižnica obdeluje njegove osebne podatke v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov in s Pogoji uporabe spletnih strani Mestne knjižnice Kranj. Podatke bo obdelovala izključno za namene obveščanja o dobljeni nagradi.

Tvoji podatki

 

Ime in priimek (obvezno)

Starost (obvezno)

Ulica, kraj in poštna št. (obvezno)

E-pošta (obvezno)

Telefon (za obveščanje o nagradi)

S pošiljanjem rešitve kviza in zgoraj navedenih podatkov soglašam, da moj otrok sodeluje v spletni dejavnosti knjižnice in da knjižnica obdeluje njegove osebne podatke v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov in s Pogoji uporabe spletnih strani Mestne knjižnice Kranj. Podatke bo obdelovala izključno za namene obveščanja o dobljeni nagradi.


18. avgusta 2018 ob 10:00

Sobotni Živ Žav v Krajevni knjižnici Preddvor

delavnica TIC Preddvor Pridružite se delavnicam, ki se bodo v preddvorski knjižnici odvijale tudi poleti, vsako soboto od 10.00 do […]

20. avgusta 2018 ob 17:00

Zabavna urica z Modrim psom

delavnica Pridružite se nam na poučni in zabavni urici, kjer bomo reševali uganke in kvize Modrega psa, glasno brali pravljice, […]

21. avgusta 2018 ob 17:00

Družimo se ob družabnih igrah

miselne in družabne igre Torkovi popoldnevi so namenjeni igranju in spoznavanju bolj ali manj znanih družabnih iger za različne starostne […]

22. avgusta 2018 ob 10:00

Zabavna urica z Modrim psom

delavnica Pridružite se nam na poučni in zabavni urici, kjer bomo reševali uganke in kvize Modrega psa, glasno brali pravljice, […]

23. avgusta 2018 ob 10:00

Družimo se ob družabnih igrah

miselne in družabne igre Četrtkovi dopoldnevi so namenjeni igranju in spoznavanju bolj ali manj znanih družabnih iger za različne starostne […]

23. avgusta 2018 ob 17:00

Čarobni prsti: leseno letalo

delavnica Špela Košir Otroci bodo pod mentorstvom oblikovalke Špele Košir iz čisto običajnih materialov oblikovali neobičajne izdelke. Pridite in preverite, […]

24. avgusta 2018 ob 10:00

Igramo se z lesenimi igračami

delavnica V knjižnici imamo lepo zbirko lesenih didaktičnih igrač za otroke, s katerimi si lahko popestrite dopoldneve. Vsakokrat bo na […]

25. avgusta 2018 ob 10:00

Sobotni Živ Žav v Krajevni knjižnici Preddvor

delavnica TIC Preddvor Pridružite se delavnicam, ki se bodo v preddvorski knjižnici odvijale tudi poleti, vsako soboto od 10.00 do […]

27. avgusta 2018 ob 17:00

Zabavna urica z Modrim psom

delavnica Pridružite se nam na poučni in zabavni urici, kjer bomo reševali uganke in kvize Modrega psa, glasno brali pravljice, […]

28. avgusta 2018 ob 17:00

Družimo se ob družabnih igrah

miselne in družabne igre Torkovi popoldnevi so namenjeni igranju in spoznavanju bolj ali manj znanih družabnih iger za različne starostne […]

29. avgusta 2018 ob 10:00

Zabavna urica z Modrim psom

delavnica Pridružite se nam na poučni in zabavni urici, kjer bomo reševali uganke in kvize Modrega psa, glasno brali pravljice, […]

30. avgusta 2018 ob 10:00

Družimo se ob družabnih igrah

miselne in družabne igre Četrtkovi dopoldnevi so namenjeni igranju in spoznavanju bolj ali manj znanih družabnih iger za različne starostne […]

30. avgusta 2018 ob 17:00

Čarobni prsti: okvir za sliko

delavnica Špela Košir Otroci bodo pod mentorstvom oblikovalke Špele Košir iz čisto običajnih materialov oblikovali neobičajne izdelke. Pridite in preverite, […]

31. avgusta 2018 ob 10:00

Igramo se z lesenimi igračami

delavnica V knjižnici imamo lepo zbirko lesenih didaktičnih igrač za otroke, s katerimi si lahko popestrite dopoldneve. Vsakokrat bo na […]

03. septembra 2018 ob 13:00

Učna pomoč za osnovnošolce

učna pomoč Potrebuješ pomoč pri učenju ali domačih nalogah? Obišči nas v Knjižnici Globus in z veseljem ti bomo pomagali. […]

03. septembra 2018 ob 17:00

Zabavna urica z Modrim psom

delavnica Pridružite se nam na poučni in zabavni urici, kjer bomo reševali uganke in kvize Modrega psa, glasno brali pravljice, […]

04. septembra 2018 ob 17:00

Družimo se ob družabnih igrah

miselne in družabne igre Torkovi popoldnevi so namenjeni igranju in spoznavanju bolj ali manj znanih družabnih iger za različne starostne […]

05. septembra 2018 ob 10:00

Igramo se z lesenimi igračami

delavnica V knjižnici imamo lepo zbirko lesenih didaktičnih igrač za otroke, s katerimi si lahko popestrite dopoldneve. Vsakokrat bo na […]

06. septembra 2018 ob 10:00

Družimo se ob družabnih igrah

miselne in družabne igre Četrtkovi dopoldnevi so namenjeni igranju in spoznavanju bolj ali manj znanih družabnih iger za različne starostne […]

06. septembra 2018 ob 17:00

Čarobni prsti: okvir za sliko

delavnica Špela Košir Otroci bodo pod mentorstvom oblikovalke Špele Košir iz čisto običajnih materialov oblikovali neobičajne izdelke. Pridite in preverite, […]

, Gregorčičeva ulica 1, 4000 Kranj, SI Slovenija, tel.: 04 201-35-50, fax.: 04 201-35-60, mkk@kr.sik.si / Splošni pogoji uporabe spletne strani / O strani