Pobalinski Sawyerjev kviz

100letni-kviz-modrega-psaKnjižni pustolovci, pozor! Za to sezono je Modri pes pripravil štiri nove kvize, ki jih povezujejo nepozabne pustolovščine. V dobri družbi z Bratovščino Sinjega galeba, Tomom Sawyerjem, knjižnimi junaki Svetlane Makarovič in 5 prijateljev se mu lahko pridružite in jih rešujete od oktobra 2017 do oktobra 2018. Nova kvizna pustolovščina vas bo čakala vsake tri mesece. Knjige v roke, ošilite svinčnike in ne pozabite na dobro voljo!

 

Prvi: Sinje galebji kviz
Drugi: Pobalinski Sawyerjev kviz

Z Galebjega otoka sem hotel samo domov. Saj veste, prazniki, zakurjen kamin, skodelica planinskega čaja in košček božične kosti. Usoda pa me je vkrcala na napačno ladjo in izkrcala na napačni celini. Hmm, da bi že pri stotih letih potreboval očala? Nak, to pa že ne! Kakorkoli, pristal sem v Ameriki. Saj vem, da ste vsi takoj pomislili na Disneyland, Hollywood, New York, Coca-Colo, hamburgerje, NBA, country muziko, Veliki kanjon … jaz pa sem videl samo Misisipi. Veličastno reko ob kateri je svoje dogodivščine doživljal Tom Sawyer, moj mladostni junak. Medtem ko sem opazoval parnike, živahno obrežno življenje in otočke na reki, sem se spomnil vseh njegovih pobalinstev. In veste kaj, upam si trdit, da vaša in moja po duhovitosti krepko zaostajajo za Twainovim junakom. Ste za to, da Tomove še enkrat podoživimo? Ja, odlično! Zagrizimo torej v Pobalinski Sawyerjev kviz! In tudi tokrat v slastne (ribje) kosti kost za povrh .

Modri pes opozarja: enakih pobalinstev ne preizkušajte na živcih svojih staršev! Prej se posvetujte z Markom Twainom in Tomom Sawyerjem.

1.

Pobalinstva, to dobro ve vsak mulc, so super. Potrebuješ samo dobro mero iznajdljivosti, navihanosti, kanček poguma in zabava je tu! Izbrana žrtev se mora ujeti v izvirno past, ki si jo izmisliš. Prigode Toma Sawyerja pa so se seveda odvijale izmišljenim osebam in tudi mestece ob reki Misisipi si je avtor izmislil. Katero mesto je to?

ŠentompergaGotham CitySt. PetersburgMetropolis

kost za povrh

Ameriški pisatelj in humorist Samuel Langhorne Clemens se je rodil 30. novembra 1835 v Floridi, Missouri. Ko je bil star štiri leta, se je družina preselila v Hannibal. To mestece je navdih za izmišljeno mesto v romanih o dogodivščinah Toma Sawyerja in Huckleberryja Finna, po katerem sprašujem.


2.

Še nekaj je zelo pomembno, ko načrtuješ pobalinski bojni plan. Nekdo se mora na smrt sekirati zate: kakšen si, kaj bo s teboj in kaj boš še ušpičil. Gristi mora kremplje, biti v skrbeh, noč in dan slabo spati. Pri Tomu je bila to njegova stroga, naivna, a vseeno ljubeča …

teta Pollyteta Puberteta Koretateta Magda

kost za povrh

Opus Marka Twaina obsega 28 knjig, skupaj z eseji, članki in kratkimi zgodbami. Najbolj znana prevedena dela so: Prigode Toma Sawyerja (1876), Princ in berač (1881), Prigode Huckleberryja Finna (1884), Yankee na dvoru kralja Arthurja (1889), Tom Sawyer na tujem (1894), Tom Sawyer, detektiv (1896).


3.

Kaj je največje zadoščenje, ko nekoga nasankaš? Ja pri mojem smrčku, da on tega še opazi ne! Če pa ta še misli, da je pametnejši od tebe, je to čista desetka. Tom je tako navihanim prijateljem naprtil svoje kazensko delo in jih še obral za plačilo. Kaj so prostovoljno delali namesto njega?

štihali vrtlupili krompirločevali odpadkepleskali plot

kost za povrh

Roman Prigode Toma Sawyerja je izšel leta 1876, zgodba pa se dogaja v štiridesetih letih 19. stoletja med dvema vojnama: mehiško in ameriško državljansko vojno. Twain je v zgodbo vpletel humor, satiro in družbeno kritiko. Tudi zaradi tega je med najpomembnejšimi avtorji ameriške književnosti.


4.

Pravijo, da gliha vkup štriha in tako je tudi Tom srečal dobro družbo v skuštranem in razcapanem, vendar svobodnem pobalinu št. 2. Le-ta ni bil le prijatelj in razbojnik, izobčenec in nakladač, ampak pajdaš v dogodivščinah, zaradi česar mu je Twain kasneje namenil svojo knjigo. Kdo je to?

Oliver TwistHuckleberry FinnBruno MarsBen Rogers

kost za povrh

Mark Twain je imel zelo rad mačke. Vedno je upodobljen v beli obleki. Družil se je z znanimi ljudmi svojega časa, umetniki, poslovneži, predsedniki in evropsko modro krvjo. Preko svoje žene je spoznal Harriet Beecher-Stowe. Navduševala ga je znanost in je bil tesen prijatelj Nikole Tesle.


5.

Ah, kužki, zaljubljeni pa kot psi! Enako se mulci, še tako predani pobalinstvu, vseeno ne morejo izogniti ljubezenskim zapletom. Kar se tega tiče, je bil tudi Tom krvav pod kožo. V katero spodobno dolgolaso punco se zaljubi do ušes in v hipu pozabi na Amy Lawrence?

v Seleno Gomezv Margaret Thatcherv Becky Thatcherv Hermiono Granger

kost za povrh

Leta 1867 je Twain službeno potoval v Evropo in na Bližnji vzhod. Na tem potovanju je spoznal Charlesa Langdona, ki mu je pokazal sliko svoje sestre in Twain se je, kot je trdil kasneje, zaljubil na prvi pogled.


6.

Ko si zaljubljen, glava nad oblaki plava in takrat še največji pobalini pokleknejo. Ne ve se čisto dobro, ali so se Tomu zaradi ljubezni skisali možgani ali pa je res naredil potezo vredno najbolj plemenitega viteza: prevzel je krivdo za Beckyjino nerodnost v šoli. Kaj je narobe storila Becky?

zlomila kredostrgala knjigoplonkalakazala osle

kost za povrh

Z Olivio Langdon se je Twain poročil leta 1870, čeprav ga je sprva zavrnila. Imela sta štiri otroke: Langdona, Susy, Claro in Jean. Njun zakon je trajal 34 let, vse do njene smrti leta 1904.


7.

Vsak od nas ima skrito željo, kaj bo postal, ko bo velik. Od deklic v knjižnici sem na svoja pasja ušesa ujel, da bi postale balerine, pevke in zdravnice, medtem ko pri fantih prevladujejo gasilci, nogometaši in youtubarji … Hmm, tudi sam sem nekoč hotel postati kaskader. Kaj pa so hoteli postati Tom, Huck in Joe in zato pobegnili na otok?

slavni ribičitajni agentizviti hekerjimorski roparji

kost za povrh

Preden je Samuel Langhorne Clemens začel pisati pod psevdonimom Mark Twain, je opravljal kar nekaj poklicev. Med drugim je bil tudi pilot na rečnih ladjah na Misisipiju (1858–61), rudar in stavec v tiskarni. Predvsem pa je delal kot novinar.


8.

Se strinjate z mano, da je šel Tom Sawyer, kar se tiče pobalinstev, včasih čisto predaleč. Da te pogrešajo par dni in te imajo celo za mrtvega, uf, tega si ne bi upal! Tom, Huck in Joe Harper so šli še korak dlje: ob vrnitvi z Jacksonovega otoka so se čili in zdravi udeležili … česa že?

literarnega večeralastnega pogrebadedka Mrazabarvanja pirhov

kost za povrh

Mark Twain je umrl 21. aprila 1910 za srčno kapjo. Svojo smrt je celo napovedal: rodil se je namreč dva tedna za Halleyjevim kometom in je leta 1909 izjavil, da pričakuje, da bo s kometom tudi odšel. Umrl je dan za tem, ko je bil Halleyjev komet najbližje Zemlji.


9.

Pokopališče ni primerno samo za shranjevanje trupel (brrrr), ampak je obvezno prizorišče za odstranjevanje bradavic (ni hec, prisežem). Potrebuješ pa: mrtvo mačko, neustrašnega kompanjona in svež grob malopridneža. Ampak ta načrt se Tomu in Hucku sfiži, sta pa priči zločinu, ki ga je storil Indijanec Joe in zanj obdolžil pajdaša Muffa Potterja. Kaj je zagrešil Joe?

debelo je lagalkradel je jabolkamoril je z nožemoropal je vlak

kost za povrh

Sam Clemens se je na začetku kariere podpisoval z različnimi psevdonimi: Rambler, W. Epaminonandas Adrastus Blab in Josh. Svetovno slavo je dosgel kot Mark Twain. Po njem je poimenovana nagrada The Mark Twain Prize for American Humor, ki jo podeljujejo od leta 1998.


10.

Dogodivščine so čisto fajn, ampak če si priča resnemu zločinu in ti je za petami Indijanec Joe, ki se te hoče znebiti, se lahko navaden šolski izlet spremeni v pravo kriminalko. Nepridiprav, ki je prisegel maščevanje, stisne Toma in Becky v kot kot mačka miški, ko se nehote izgubita ... kje?

v podzemni jamina podzemniv labirintuv vesolju

kost za povrh

Mark Twain je znan tudi po svojem ostrem humorju in izjavah. Npr.: ''Pazite, ko berete knjige o zdravju. Že tiskarska napaka vas lahko ubije.'' Ali pa: ''Človek, ki ne bere, nima nobene prednosti pred tistim, ki ne zna brati.''


11.

Boljšega scenarija si ne bi izmislil niti sam Alfred Hitchcock, vse je tempirano na sekunde in centimetre: srečni par se reši in ”bedgaj” se ujame v past. Pravica skratka ni skoparila z zadoščenjem in Indijanec Joe s kupom naglavnih grehov konec vzame precej kruto. Kakšna je njegova usoda?

zmaga pri pokruspozna Vinetoujaumre od gladuostane brez skalpa

kost za povrh

Leta 1976 so po Marku Twainu poimenovali asteroid: 2362 Mark Twain, 1985 pa so natisnili znamko posvečeno njemu in Halleyjevemu kometu. Za njegov 176 rojstni dan je bila googlova risbica posvečena Tomu Sawyerju.


12.

Da je Tom Sawyer res fant od fare, ni treba več ponavljati, saj je Twain v njem združil vrline Jacka Sparrowa, Indiane Jonesa in (zadnjo levo taco stavim) moje modrosti. No, kljub temu je še vedno le navaden mulc, ki ima svojega idola. To je angleški literarni junak, lokostrelska legenda ...

kralj ArturWayne Rooneyprinc WilliamRobin Hood

kost za povrh

Tom Sawyer je nastopal še v treh Twainovih objavljenih delih in v treh, ki pa niso bile objavljene. Zaživel pa je tudi v filmu in televizijskih nadaljevankah, na odru in celo v baletu. Konec 80. let prejšnjega stoletja je dobil še dve video igrici.

Ker sem edina še živeča ''modra legenda'', sem se kar sam odločil, da tole ameriško pobalinsko pustolovščino na tem mestu zaključimo. Tom in vsi reševalci, z vsem spoštovanjem, zdaj se mi res mudi domov pregledovat rešene kvize in kovat načrte za pomladne dogodivščine. HOOWBYE!!! (Maham s taco) se vidimo v novi pustolovščini.

Vaš Modri pes, HOOV!


Za odgovori pobrskajte po:

Twain, Mark: Prigode Toma Sawyerja (vse izdaje)

Zaključne prireditve, žrebanja in pretekli kvizi

Če si pravilno izpolnil kviz, izpolni naslednje podatke:

Starost:


Prosi starše, da izpolnijo še naslednje podatke:

 

Podatki o otroku:

Ime in priimek (obvezno)

Starost (obvezno)

Kraj bivanja (obvezno)

 

Podatki o starših ali skrbnikih:

Ime in priimek (obvezno)

Ulica, kraj in poštna št. (obvezno)

E-pošta (obvezno)

Telefon (za obveščanje o nagradi)

S pošiljanjem rešitve kviza in zgoraj navedenih podatkov soglašam, da moj otrok sodeluje v spletni dejavnosti knjižnice in da knjižnica obdeluje njegove osebne podatke v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov in s Pogoji uporabe spletnih strani Mestne knjižnice Kranj. Podatke bo obdelovala izključno za namene obveščanja o dobljeni nagradi.

Tvoji podatki

 

Ime in priimek (obvezno)

Starost (obvezno)

Ulica, kraj in poštna št. (obvezno)

E-pošta (obvezno)

Telefon (za obveščanje o nagradi)

S pošiljanjem rešitve kviza in zgoraj navedenih podatkov soglašam, da moj otrok sodeluje v spletni dejavnosti knjižnice in da knjižnica obdeluje njegove osebne podatke v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov in s Pogoji uporabe spletnih strani Mestne knjižnice Kranj. Podatke bo obdelovala izključno za namene obveščanja o dobljeni nagradi.


14. novembra 2018 ob 10:00

Igralne urice

delavnica V knjižnici imamo lepo zbirko lesenih didaktičnih igrač in družabnih iger za otroke vseh starosti. Z njimi si lahko […]

17. novembra 2018 ob 17:00

Družinska pismenost – delavnica (Jezersko)

delavnica Za otroka je družina njegovo okno v svet. Starši s svojim ravnanjem, stališči in odnosom do branja uvajamo otroke […]

19. novembra 2018 ob 17:00

Zabavna urica z Modrim psom

delavnica Pridružite se nam na poučni in zabavni urici, kjer bomo reševali uganke in kvize Modrega psa, glasno brali pravljice, […]

20. novembra 2018 ob 17:00

Družabne igre

miselne in družabne igre Druženja so namenjena igranju in spoznavanju bolj ali manj znanih družabnih iger za različne starostne skupine. […]

20. novembra 2018 ob 17:30

Pravljična joga

delavnica Tanja Holcar, Gašper Okršlar Pravljična joga je vodena vadba z elementi joge, oblikovana za otroke med tretjim in šestim […]

21. novembra 2018 ob 10:00

Igralne urice

delavnica V knjižnici imamo lepo zbirko lesenih didaktičnih igrač in družabnih iger za otroke vseh starosti. Z njimi si lahko […]

21. novembra 2018 ob 17:00

Beremo s tačkami

delavnica Društvo Tačke pomagačke Otroci bodo brali kužkom in tako postali boljši bralci. Branje s Tačkami poteka individualno, z vsakim […]

21. novembra 2018 ob 17:30

Pravljična sredica

pravljična urica Bojan Pretnar Pravljice v našo knjižnico prihitijo in s čarobnimi besedami prebudijo domišljijo. Pravljičar Bojan bo pravljico v […]

21. novembra 2018 ob 17:30

Pravljica na obisku v Krajevni knjižnici Stražišče

pravljična urica Otroci bodo najprej prisluhnili pravljici in se nato zabavali tudi z ustvarjanjem. Urico priporočamo otrokom od 3. leta […]

22. novembra 2018 ob 17:00

Čarobni prsti: jesensko drevo

delavnica Špela Košir Otroci bodo pod mentorstvom oblikovalke Špele Košir iz čisto običajnih materialov oblikovali neobičajne izdelke. Pridite in preverite, […]

23. novembra 2018 ob 08:00

Lov na knjige (Teden splošnih knjižnic)

delavnica Z igro Lov na knjige se ob posebnih priložnostih rad kratkočasi naš Modri pes. Bi se poigrali tudi vi? […]

23. novembra 2018 ob 17:00

Zabavna znanost: Statična elektrika (Teden splošnih knjižnic)

delavnica Fun Science Slovenija Otroci bodo spoznali, da naelektreni predmeti lahko letijo, kako drobtinice skačejo in plešejo s pomočjo elektromagnetnega […]

26. novembra 2018 ob 17:00

Zabavna urica z Modrim psom

delavnica Pridružite se nam na poučni in zabavni urici, kjer bomo reševali uganke in kvize Modrega psa, glasno brali pravljice, […]

27. novembra 2018 ob 17:00

Družabne igre

miselne in družabne igre Druženja so namenjena igranju in spoznavanju bolj ali manj znanih družabnih iger za različne starostne skupine. […]

27. novembra 2018 ob 17:30

Lutkovna predstava Mojca Pokrajculja

predstava za otroke Kaličopkovo gledališče Mojca Pokrajculja je za družbo dobila prisrčne lutke, ki so oživele v liku lisice čistilke, […]

28. novembra 2018 ob 10:00

Igralne urice

delavnica V knjižnici imamo lepo zbirko lesenih didaktičnih igrač in družabnih iger za otroke vseh starosti. Z njimi si lahko […]

28. novembra 2018 ob 17:00

Beremo s tačkami

delavnica Društvo Tačke pomagačke Otroci bodo brali kužkom in tako postali boljši bralci. Branje s Tačkami poteka individualno, z vsakim […]

28. novembra 2018 ob 17:30

Pravljična sredica

pravljična urica Bojan Pretnar Pravljice v našo knjižnico prihitijo in s čarobnimi besedami prebudijo domišljijo. Pravljičar Bojan bo pravljico v […]

28. novembra 2018 ob 17:30

Pravljica na obisku v Krajevni knjižnici Stražišče

pravljična urica Otroci bodo najprej prisluhnili pravljici in se nato zabavali tudi z ustvarjanjem. Urico priporočamo otrokom od 3. leta […]

29. novembra 2018 ob 17:00

Čarobni prsti: veriga listov iz filca

delavnica Špela Košir Otroci bodo pod mentorstvom oblikovalke Špele Košir iz čisto običajnih materialov oblikovali neobičajne izdelke. Pridite in preverite, […]

, Gregorčičeva ulica 1, 4000 Kranj, SI Slovenija, tel.: 04 201-35-50, fax.: 04 201-35-60, mkk@kr.sik.si / Splošni pogoji uporabe spletne strani / O strani