Na5 prijateljev kviz

100letni-kviz-modrega-psaKnjižni pustolovci, pozor! Za to sezono je Modri pes pripravil štiri nove kvize, ki jih povezujejo nepozabne pustolovščine. V dobri družbi z Bratovščino Sinjega galeba, Tomom Sawyerjem, knjižnimi junaki Svetlane Makarovič in 5 prijateljev se mu lahko pridružite in jih rešujete od oktobra 2017 do oktobra 2018. Nova kvizna pustolovščina vas bo čakala vsake tri mesece. Knjige v roke, ošilite svinčnike in ne pozabite na dobro voljo!

 

Prvi: Sinje galebji kviz
DrugiPobalinski Sawyerjev kviz
Tretji: Svetlanin hudomušni kviz
Četrti: Na5 prijateljev kviz

Pustolovski pozdrav, HOOV!

Začel sem dvomiti o zanesljivosti letečih žlic in orientaciji kosovirjev, saj sta me namesto doma odložila nekje v gosti megli. Zdelo se mi je, da sem pristal na majhnem otoku. Glasno sem zajavkal, da bo to moj bridki konec! Kar videl sem napise v časopisih: Ocean naplavil oglodane kosti Modrega psa! Uuuu, veter je po volčje zavijal, morje je besno pljuskalo ob čeri in iz sebe nisem spravil drugega kot prestrašen klic na pomoč, hoov … in kot odmev sem nekje iz megle zaslišal HOOV. In kmalu še korake in otroške glasove. Juheeej, rešen sem! Ko sem zagledal svoje rešitelje, mi je skoraj zmanjkalo tal pod tacami. Gromska strela in 99 morskih psov, štirje otroci in … To je lahko samo slavnih 5 prijateljev iz knjig Enid Blyton! In tako sem jo z njimi, kaj pa drugega, mahnil v novo pustolovščino. Če pa vi, mladi pustolovci resno mislite zraven, najprej knjige v roke in nato v spopad z novim kvizom Na5 prijateljev kviz.
Da vam od napetosti ne odpove srce, se vmes posladkajte še s . Iskalci zakladov, ste pripravljeni? Gremo k prvemu vprašanju!

1.

Šele ko se je megla razkadila, sem si lahko pobliže ogledal svoje rešitelje. Vesela druščina s košaro za piknik ni dajala vtisa, da lahko razplete vse skrivnosti in najde zaklade. Zmedla me je le številka 5. Le kako, saj so le štirje? Aja, saj res! No, koliko nog skupaj ima 5 prijateljev?

2 levi, 2 desni12petkrat več16 – 8 + 2

Angleška pisateljica, pesnica in učiteljica Enid Mary Blyton se je rodila 11. avgusta 1897 v Londonu očetu Thomasu Careyju in materi Theresi Mary kot prvi otrok. Imela je še dva mlajša brata, Hanlyja in Careyja.


2.

Seveda sem najprej veselo pozdravil, koga drugega kot petega prijatelja. Herojski rešitelj v najtežjih zagatah in finalnih trenutkih. Njegova identiteta je bila strogo varovana, z izjemo lastnice, saj še starša na začetku nista vedela za njegov obstoj. Kdo je bil ta specialni agent?

kozel Čarlipujs Rilkokit Vilipes Timothy

Enid je oče naučil igrati na klavir. Menil je, da bi bila lahko profesionalna glasbenica tako kot njena teta. Sprva je želela nadaljevati z glasbenim šolanjem, vendar se je odločila, da bo raje pisateljica. Po končanem rednem šolanju se je izobrazila še za učiteljico.


3.

Ha, saj to je skoraj tako kot pri kvizu, skrivnostim nikoli konca! Prijatelji so nemudoma razrešili prvo: res sem pristal na otoku. In to na Kirrinovem, lastnica pa je George. Pomigal sem z ušesi, nekaj mi ni šlo skupaj. Imena se nikakor niso ujemala s številom deklet in fantov. Druga skrivnost pa je razjasnjena, če poveste, kako je v resnici ime Georgeu?

JurijanaGeorgettaGeorginaŽoržeta

Blytonova se je poročila dvakrat. S prvim možem, urednikom Hughom Pollockom, se je poročila leta 1924. Imela sta dve hčerki, Gillian in Imogen. Ločila sta se leta 1942. Leto kasneje se je Enid drugič poročila z zdravnikom Kennethom Watersom.


4.

Ob sendvičih in ingverjevem pivu so se ostali trije predstavili kar sami: najstarejši je Julian, sledita mu še zabavni Dick in najmlajša ter najbolj zgovorna Anne. Vsi trije z veseljem obiskujejo svojo sestrično na Kirrinovem posestvu. Iz katerega glavnega mesta se največkrat z vlakom pripeljejo na JZ angleško obalo?

iz Londonaiz Belfastaiz Edinburgaiz Cardiffa

Njeno prvo objavljeno delo leta 1922 je bila pesniška zbirka z naslovom Child Whispers. V svoji karieri je napisala več kot 600 mladinskih knjig, ki so bile prodane v več kot 600 milijonov izvodih. Sem in tja je uporabljala psevdonim Mary Pollock.


5.

Na vprašanje, kako se mestni mulci počutijo na kmetih, so v en glas zavpili, da super. Ves dan lahko raziskujejo, stikajo, se kopajo, jedo domačo hrano … Teta Fanny je nadvse prijazna, le stric je nekam zoprn. Baje potrebuje mir in tišino za svoje ustvarjalno delo. Kaj je po poklicu stric Quentin?

žužkoslovechortikulturnikvikarznanstvenik

Prva knjiga v seriji 5 prijateljev Na otoku zakladov je izšla leta 1942. Enid Blyton je sprva nameravala napisati samo šest ali osem knjig v tej seriji. Zaradi velikega uspeha in popularnosti jih je nazadnje napisala 21. Zadnja je izšla leta 1963.


6.

Na kratkem sprehodu po obali sem se začel spraševati, kako so moji novi prijatelji na otok privlekli vso to kramo, vključno s šotorom, vrvmi, orodjem in seveda piknik opremo. Celina ni bila tako blizu, premladi so bili za motorni čoln, torej so lahko na Kirrinov otok prišli le …?

z dronoms čolnoms padaloms splavom

Enid Blyton je največkrat prevajana mladinska pisateljica na svetu in četrta, če štejemo tudi avtorje za odrasle (za Agatho Christie, Julesom Vernom in Williamom Shakespearjem). Njena dela so prevedena v 90 jezikov. V slovenščino so prevedene zgodbe o Nodiju in serije Skrivnosti, Skrivnih sedem in seveda 5 prijateljev.


7.

Nenadoma so se nad otokom začeli zbirati oblaki, a sprva je kazalo samo na rahel pršec. Muhasto angleško vreme, pač. Medtem ko smo hiteli na hrib sredi otoka, se je še zabliskalo in zagrmelo, da se mi je naježila vsa dlaka. Srhljivo bliskanje je v daljavi osvetlilo naše zavetje. To so bile razvaline …

vojaškega oporiščakeltskega pokopališčaživalskega vrtastarega gradu

5 prijateljev je mladinska serija pustolovskih pripovedi. V angleščini se je najprej imenovala The 'Fives Books'. Založba Hodder & Stoughton, ki je knjige izdajala, jo je po devetih knjigah leta 1951 preimenovala v ''The Famous Five''. Blytonova je napisala še nekaj kratkih zgodb o 5 prijateljih, ki so v knjigi izšle leta 1995 z naslovom Five Have a Puzzling Time and Other Stories.


8.

Ni me sram priznati, da smo se od strahu kar malo stisnili drug k drugemu. Zdaj bi manjkali samo še krvoločni pirati ali zlobni tihotapci! Pa so me prijatelji hitro potolažili, da so s kar nekaj tovrstnimi tolpami že opravili. Imajo pa lep spomin na prvi odkriti zaklad v teh ruševinah. Kaj so našli v grajski ječi?

ognjeni kelihArturjev mečzlate ingoteskrinjo dublonov

Prvotno je vseh 21 knjig ilustrirala Eileen Soper. V 70. letih je serija izhajala z ilustracijami Betty Maxey. Ob 70-letnici so nekaj knjig ilustrirali priznani ilustratorji: Quentin Blake, Helen Oxenbury, Emma Chichester Clark, Oliver Jeffers in Chris Riddell. Za 75. rojstni dan pa je seriji novo podobo dala Laura Ellen Anderson.


9.

Zakladi, kraje in ugrabitve ... zanimivo je bilo poslušati o vseh dogodivščinah, ampak na žalost nam je ob tem začelo kruliti po želodčkih. Zato smo se odpravili domov na Kirrinovo posestvo, ravno pravi čas za popoldanski čaj. Po čaju so mi prijatelji pokazali, kaj so nekoč odkrili v delovni sobi strica Quentina. No, kaj?

prah pod posteljoskrivni rovčasovni strojvikinško čelado

Po seriji je bilo posnetih več kot pet filmov in kar nekaj televizijskih serij. V 80. letih je 5 prijateljev doživljalo dogodivščine tudi v stripu, v 90. pa še v video igricah. Leta 1997, ob 100-letnici rojstva Enid Blyton, so na oder postavili še muzikal z naslovom The Famous Five.


10.

Pred večerom smo se s kolesi odpravili do obale in si privoščili sladoled. Prijatelji so mi razkazali Kirrinov zaliv in okolico, kjer so se večinoma dogajale njihove pustolovščine. Nekje v daljavi na otočku sem videl tudi manjši svetilnik. Lastnik je bil njihov prijatelj Šrauf, kraj pa je imel strašljivo ime. Kje je stal svetilnik?

na Hudičevih skalahna Mrtvečevem rtuna Britofu rokavčkovpri Orkinih čekanih

Blytonova se je nekako od leta 1924 naprej posvečala samo še pisanju. Poleg mladinskih knjig je objavila tudi nešteto člankov. Ustvarjalni vrh je dosegla v 50. letih, ko je na leto izdala tudi do 50 knjig. Pri pisanju je uporabljala pisalni stroj, ki ga je držala v naročju.


11.

Svetilnik ni edini nenavaden kraj, kjer so prijatelji iskali zaklade in razpletali skrivnosti. Nekoč so v bližini razvalin Vilinskega gradu stanovali v starih cirkuških prikolicah in se zapletli s cirkusanti. Morda bi se slabo končalo, če se ne bi pojavila njihova stara znanka …

vilinčica Ulakapitanka Nocigančica Josošolka Prim

Kmalu po smrti drugega moža se je zdravje Enid Blyton močno poslabšalo. Umrla je 28. novembra 1968, stara 71 let. Zgodba njenega življenja je bila leta 2009 ovekovečena v filmu Enid, v katerem jo je upodobila angleška igralka Helena Bonham Carter.


12.

S 5 prijatelji sem tako preživel zanimive poletne dni, vendar bo počasi treba domov. Pustolovščina na pustolovščino v dobri družbi te lahko tudi utrudi. Potoval bom mojemu plitvemu žepu primerno, torej z vlakom. Ko smo se na železniški postaji poslavljali, sem se spraševal, le kdaj imajo otroci sploh čas za vse te dogodivščine?

komaj kdajza vikendekadar jim pašemed počitnicami

Dela Enid Blyton so med otroki še danes popularna. Serija 5 prijateljev pa se uvršča med najbolj prodajane mladinske serije, saj je letno prodanih več kot 2 milijona izvodov.

Kdo bi si mislil, da se že vse leto potikam okoli in da sem obredel pol sveta. Saj sem se le trikrat obrnil in enkrat popraskal. Nobene resnosti, slab zgled sem postal za pridne, ukaželjne otroke. Če ste za to, lahko vse nadoknadimo in prihodnje leto preživimo v šoli. Pa ne le z učenjem, predvsem z zabavo in domišljijo. Torej se vidimo jeseni, do takrat pa vsem vesele počitnice in se vidimo v knjižnici!

Vaš Modri pes, HOOV!


Za odgovori pobrskajte po knjigah Enid Blyton is serije 5 prijateljev.

Zaključne prireditve, žrebanja in pretekli kvizi

Če si pravilno izpolnil kviz, izpolni naslednje podatke:

Starost:


Prosi starše, da izpolnijo še naslednje podatke:

 

Podatki o otroku:

Ime in priimek (obvezno)

Starost (obvezno)

Kraj bivanja (obvezno)

 

Podatki o starših ali skrbnikih:

Ime in priimek (obvezno)

Ulica, kraj in poštna št. (obvezno)

E-pošta (obvezno)

Telefon (za obveščanje o nagradi)

S pošiljanjem rešitve kviza in zgoraj navedenih podatkov soglašam, da moj otrok sodeluje v spletni dejavnosti knjižnice in da knjižnica obdeluje njegove osebne podatke v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov in s Pogoji uporabe spletnih strani Mestne knjižnice Kranj. Podatke bo obdelovala izključno za namene obveščanja o dobljeni nagradi.

Tvoji podatki

 

Ime in priimek (obvezno)

Starost (obvezno)

Ulica, kraj in poštna št. (obvezno)

E-pošta (obvezno)

Telefon (za obveščanje o nagradi)

S pošiljanjem rešitve kviza in zgoraj navedenih podatkov soglašam, da moj otrok sodeluje v spletni dejavnosti knjižnice in da knjižnica obdeluje njegove osebne podatke v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov in s Pogoji uporabe spletnih strani Mestne knjižnice Kranj. Podatke bo obdelovala izključno za namene obveščanja o dobljeni nagradi.


, Gregorčičeva ulica 1, 4000 Kranj, SI Slovenija, tel.: 04 201-35-50, fax.: 04 201-35-60, mkk@kr.sik.si / Splošni pogoji uporabe spletne strani / O strani