Krpanov slikoviti kviz

100letni-kviz-modrega-psa100letni kviz Modrega psa je sestavljen iz štirih kvizov, ki jih boste lahko reševali od oktobra 2016 do konca septembra 2017. Posvečeni so 100letnicam. Za vsak pravilno rešen kviz prejmete nagrado: nalepke, ki vas že čakajo pri knjižničarjih. Ob prvem rešenem kvizu prejmete knjižico oz. album, kamor boste lepili zaslužene nalepke. Začenjamo z Roaldom Dahlom, nadaljujemo z Butalci in Martinom Krpanom ter zaključujemo z Zares pasjim kvizom. Vse kvize lahko rešujete celo leto, tudi za nazaj.

 

Prvi: RoalDahlov zabavni kviz

Drugi: Butalsko pametni kviz

Tretji: Krpanov slikoviti kviz

Živijo, občudovalci slikanic, HOOV!

Verjetno vas kar razganja od pomladanske energije, da komaj slišite ptičje petje, kaj? Meni pa je ravno na Gregorjevo spet v šape prišla Levstikova povest Martin Krpan z Vrha. Ponovno sem užival v napeti zgodbi in legendarnih, še danes aktualnih, Krpanovih izjavah na račun dunajske gospode in Kranjcev. Še posebej pa so me navdušile mojstrske ilustracije, ki jih je slikar Hinko Smrekar ustvaril pred natančno stotimi leti. In ker je kot nalašč  tu 2. april in podelitev nagrade za izvirno slovensko slikanico, sem jo s polnim nahrbtnikom kar peš mahnil po znani Levstikovi literarni poti od Litije do Čateža, da počastim 100-letnico prve slovenske slikanice. Skoraj osem ur sem jo rezal med griči, vinogradi in gozdovi, preden sem se v Čatežu za mizo pod košato lipo odpočil in oglodal kost. V zanimivi družbi treh možakov sem poslušal zgodbo o Krpanu in se zapletel v slikovit pogovor.

Kako dobro pa vi poznate pripoved o ”prvem slovenskem super junaku”? Vzemite jo še enkrat v roke in rešite Krpanov slikoviti kviz, da se ne boste samo širokoustili in tja v en dan opletali z jezikom. Zraven pa oglodajte še kosti za povrh, vas ne bo kaj dosti zamudilo!

1.

Se že sprašujete, kdo mi je delal družbo pod košato lipo, kajne? Ja, ob meni je pražnje oblečen sedel Fran Levstik in jel hitro zapisovati staro povest o Krpanu, močnem in silnem človeku z Vrha pri sveti Trojici doma. Poleg njega pa je sedel star kmečki možak, ki je včasih razkladal od nekdanjih časov. Kdo je bil to?

kmet Sušilarstari Močilarvaška ragljagostilničar Klinčar

kost za povrh

Fran Levstik je umetno pripovedko Martin Krpan z Vrha napisal leta 1858 kot zgled za pisanje povesti in romanov. Objavljena je bila v Slovenskem glasniku. Manj znana daljša rokopisna verzija Kerpan z Verha je bila napisana že prej, vendar prvič objavljena šele leta 1931 v Zbranem delu.


2.

Nenavadna pa ni bila le Krpanova postava, temveč tudi način preživljanja. Nanj so pazili mejači, da bi ga skrivaj zalezli, ker je od morja na Notranjsko bojda tovoril prepovedano robo. Uradno so bili to brusi in kresilna goba, med brati tihotapci pa … no, kaj je švercal?

italijanske ravioleturško kavofrancoske polžeangleško sol

kost za povrh

Martin Krpan je z ilustracijami slikarja Hinka Smrekarja leta 1917 kot prva knjiga izšel v mladinski zbirki Knjižnica za otroke pri Novi založbi. Od takrat ga uvrščamo v mladinski kanon. Ta izdaja velja za prvo slovensko izvirno slikanico.


3.

Kmalu se nam je s slikarsko kramo pridružil še Smrekarjev, Hinko po imenu. Češ, da so ga prsti zasrbeli ob tako živahni pripovedi in si ni mogel pomagati. Sproti je jako hitro ilustriral zimsko pokrajino, cesarsko kočijo na poti v Trst in našega Martina, ki je pred cesarjem pokazal svojo moč tako, da je urno …

prestavil kobilicoskočil čez kozoizruval hrastzboksal kočijaža

kost za povrh

Kot slikanica je Martin Krpan po letu 1917 izšel še v številnih izdajah. Med ilustratorji so bili še: Lojze Perko, Marjan Amalietti, Klavdij Palčič, Bard Iucundus idr. Najbolj prepoznavne pa so ilustracije Toneta Kralja iz leta 1953. 1997 ga je v strip prelil Miki Muster, Suzi Bricelj pa je iz ilustracij Martina Krpana diplomirala.


4.

Takrat so bili še tisti časi, ko si po svetu lahko z orožjem hodil in se vsakiga odkrižal, kteri ti je na pot prišel. Tako se je tudi na Dunaj zavlekel strašni velikan in vabil v dvoboj vsakiga, ki ga je bilo dovolj v hlačah. A glej zlomka, nihče mu ni bil kos. Kdo je usmrtil že skoraj vso dunajsko gospodo in cesarjevega sina povrhu?

BrdavsShrekGolumPegam

kost za povrh

Še preden je Martin Krpan izšel v slikaniški obliki, sta prve ilustracije za otroke prispevala Maksim Gaspari in Gvidon Birolla, ko sta leta 1911 ilustrirala Pravljice Frana Milčinskega. Tako kot Hinko Smrekar sta bila oba člana dunajskega umetniškega društva Vesna. Vesnani so se zavzemali za otroško ilustracijo kot didaktični način približevanja umetnosti ljudstvu.


5.

Dlaka se mi še zdaj ježi ob opisu krutega morilca. In oddahnil sem si, ker se je k sreči Martina in nenavadnega prizora na Kranjskem čez leto in nekateri dan spomnil cesarjev kočijaž. Cesar je precej poslal sle na Kranjsko po našega junaka, da bi otel Dunaj. To pa ne bo poceni, si je mislil Krpan, ki je že od starih ljudi slišal, da kdor če iti na Dunaj, mora pustiti trebuh …

notripokritzunajnamazan

kost za povrh

Ilustrirane knjige poznamo že iz antike in srednjega veka. Ilustracije besedil za mladino so se razmahnile šele v razsvetljenstvu. Za začetnika slikanicevelja Jan Amos Komenski (Orbis sensualis pictus, 1657).


6.

Čudno lepo je bilo v cesarski palači, še lepše, kakor v cerkvi. Krpan je kar zijal, ker se mu je vse tako imenitno zdelo. Potem pa kar po vrsti: pri jedi in pijači škrtarijo, gosposka se iz njega norčuje in ga ponižuje in za povrh še vse orožje kakor igračo v rokah zdrobi. Zato se je odločil, da si bo njemu dostojno orožje, ki je bolj mesarici podobno, kar sam …

prislužil pri mesarjuskoval v kovačnicinaročil na spletunabavil v Ikei

kost za povrh

V 20. in 30. letih se je v otroški in mladinski književnosti zgodil premik od zgolj moralne vzgoje k estetskemu. Župančičev Ciciban (1932) z ilustracijami Nikolaja Pirnata velja za začetek moderne likovne opreme knjig. Pomembni ustvarjalci tega obdobja so še Maksim Sedej, Božidar Jakac, Marija Vogelnik, Ksenija Prunk idr.


7.

Pripovedovalec je na moje začudenje zatrdil, da je bilo daleč največ krega okoli navadne posekane lipe, ki pri nas za vsakim ovinkom raste, le-to pa so gotovo častili kot lipovega boga, ker je še cesarica nos vihala. Da jih vse bes opali! Kje je Martin dobil lipov les za kij in toporišče mesarice?

pr' Ribn'čanuv holcer šopuv Wienerwalduna cesarskem vrtu

kost za povrh

Leta 1945 sta bili ustanovljeni akademija za likovno umetnost in založba Mladinska knjiga, ki se je specializirala za mladinsko književnost. To je povzročilo prvi pravi razmah knjižne ilustracije v 50. in 60. letih. Pri ustvarjanju slikanic so sodelovali prvovrstni slikarji, ki se danes uvrščajo med klasike slovenske slikanice.


8.

Zadregam na Dunaju še kar ni bilo konca, saj se je izkazalo, da vse cesarstvo ne premore konja, ki bi ga Krpan hotel jezditi v boju. Nenavaden preizkus ustreznosti z vlečenjem za rep čez prag hleva ni opravila nobena mrcina. Ker pa se ni imel namena z velikanom peš lasati, je na koncu izbral, kaj drugega kot?

cesarjevega konjavišnjegorskega kozlasvojo kobilicočrnega lipicanca

kost za povrh

Izhajati začnejo slikaniške knjižne zbirke Cicibanova knjižnica, Najdihojca, Čebelica, Mala slikanica, Velike slikanice ... Med njimi je zagotovo najbolj reprezentativna slikaniška knjižna zbirka Velike slikanice, pomembna pa zbirka Čebelica s prvo urednico Kristino Brenk. Pri Mladinski knjigi izhaja že od leta 1953 in je prva slovenska zbirka, v kateri izhajajo izključno slikanice.


9.

Pri slikovitem opisu samega boja med Martinom in velikanom je kmetu klobuk odneslo z glave, slikar je podrl ogrodje, Levstik je s pestjo besno tolkel po mizi, jaz pa sem tulil in se stiskal z nahrbtnikom. Krpan je kar po kmečko opravil ž njim, tako da ni bilo časa za izpoved in očenaše. Brez česa ostane poraženec na koncu boja?

glavebrkovkapekolajne

kost za povrh

Pravi razcvet slovenska slikanica doživi v 70. letih. Nastalo je kar nekaj še danes priljubljenih slikanic, kot so Maček Muri (Kajetan Kovič in Jelka Reichman), Živalska olimpijada (Svetlana Makarovič in Božo Kos). Ustvarjale so Marlenka Stupica in Lidija Osterc, ki sta bili zelo uspešni tudi mednarodno, pa Marija Lucija Stupica, Ančka Gošnik Godec idr.


10.

Krpanu za to zmago ni bilo kaj dosti, se mu je pa vseeno to kaj dobro zdelo, da je dosegel toliko čast, in držal se je na svoji živalici, kakor bi šel v gostje vabit. Ves Dunaj je imel pred nogami in o boju bodo še pesmi in knjige pisali, če minister Gregor ne bo dal drugače v bukve zapisati. Koga za nagrado celo ponudi Krpanu cesar, če še ni oženjen?

pujso Pepocesarično JericoBrdavsovo vdovokajzerjevo Sissi

kost za povrh

To je tudi čas, ko vznikne slovenska avtorska slikanica. Maruška potepuška Marjana Amaliettija je prva slovenska avtorska slikanica brez besedila. Izšla je v zbirki Male slikanice leta 1977. Marjan Manček velja za prvega ustvarjalca avtorskih slikanic z besedilom (Piščanček Pik, Zajček Uh, Mucek Mijav in Kužek Vuf).


11.

Ko je že kazalo, da se bo Krpan, zmagovalec nad krutim dvobojevalcem in junak Dunaja čisto praznih rok, le s polnim košem očitkov, ki sta mu jih naložila cesarica in minister Gregor, vrnil domov na Kranjsko, si je kot učen jezični dohtar v besednem dvoboju izgovoril zasluženo nagrado. S čim se, poleg mošnje cekinov za plačilo, na koncu odpravi domov?

s figoz jackpotomz ženos pismom

kost za povrh

Na mednarodni dan otroške in mladinske knjige in praznik izvirne slovenske slikanice 2. aprila se pri nas od leta 2004 naprej podeli tudi nagrada za Izvirno slovensko slikanico za Nagrado Kristine Brenk. Podeljuje jo strokovno združenje založnikov in knjigotržcev, ki s tem spodbuja ustvarjanje slikanic. Nagrado prejmejo založnik, avtor in ilustrator.


12.

Kaj bi lahko zapisal za konec povedane epopeje, vredne, da se ovekoveči v knjigi s Hinkovimi ilustracijami, in še kje? Martin Krpan je moj novi idol in ustanovil bom šolo za ''slovenske super junake''! Vsi hripavi in izčrpani smo obsedeli za mizo, kot politi cucki (jaz dobesedno). Grobno tišino je zmotilo le še moje zadnje vprašanje: in kaj je vendarle na koncu rekel minister Gregor?

aufwiedersehensam', da je šuničhasta la vista

kost za povrh

Po obeh ustvarjalcih prve slovenske slikanice je poimenovana tudi nagrada. Levstikovo nagrado od leta 1949 podeljuje Mladinska knjiga za dosežke na področju mladinske književnosti, nagrado Hinka Smrekarja pa Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov in velja za najvišje priznanje na področju ilustracije pri nas.

No dragi moji pa smo pri koncu našega slikovitega kviza v čast prve slovenske slikanice. Če ste se le pol toliko načudili, navdušili in nasmejali ob Krpanovih prigodah in izrečenih stavkih kot moja pasja modrost, ste tako rekoč že opravili sprejemne izpite za šolo ''super jezičnih junakov''.

Pa zdravi ostanite! HOOV!
Vaš Modri pes


Zaključne prireditve, žrebanja in pretekli kvizi

Za odgovori pobrskajte po knjigah (ali po spletu, če ne gre drugače):

ZA ODGOVORI POBRSKAJTE po vseh starih in novih izdajah Frana Levstika: Martin Krpan z Vrha

Če si pravilno izpolnil kviz, izpolni naslednje podatke:

Starost:


Prosi starše, da izpolnijo še naslednje podatke:

 

Podatki o otroku:

Ime in priimek (obvezno)

Starost (obvezno)

Kraj bivanja (obvezno)

 

Podatki o starših ali skrbnikih:

Ime in priimek (obvezno)

Ulica, kraj in poštna št. (obvezno)

E-pošta (obvezno)

Telefon (za obveščanje o nagradi)

S pošiljanjem rešitve kviza in zgoraj navedenih podatkov soglašam, da moj otrok sodeluje v spletni dejavnosti knjižnice in da knjižnica obdeluje njegove osebne podatke v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov in s Pogoji uporabe spletnih strani Mestne knjižnice Kranj. Podatke bo obdelovala izključno za namene obveščanja o dobljeni nagradi.

Tvoji podatki

 

Ime in priimek (obvezno)

Starost (obvezno)

Ulica, kraj in poštna št. (obvezno)

E-pošta (obvezno)

Telefon (za obveščanje o nagradi)

S pošiljanjem rešitve kviza in zgoraj navedenih podatkov soglašam, da moj otrok sodeluje v spletni dejavnosti knjižnice in da knjižnica obdeluje njegove osebne podatke v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov in s Pogoji uporabe spletnih strani Mestne knjižnice Kranj. Podatke bo obdelovala izključno za namene obveščanja o dobljeni nagradi.


23. aprila 2018 ob 13:00

Učna pomoč za osnovnošolce

učna pomoč Potrebuješ pomoč pri učenju ali domačih nalogah? Obišči nas v Knjižnici Globus in z veseljem ti bomo pomagali. […]

25. aprila 2018 ob 10:00

Igramo se z lesenimi igračami

delavnica Tina Vehovec V knjižnici imamo lepo zbirko lesenih didaktičnih igrač za otroke, s katerimi si lahko popestrite dopoldneve. Vsakokrat […]

25. aprila 2018 ob 17:00

Beremo s tačkami

delavnica Društvo Tačke pomagačke Otroci bodo brali kužkom in tako postali boljši bralci. Branje s Tačkami poteka individualno, z vsakim […]

25. aprila 2018 ob 17:30

Pravljična sredica

pravljična urica Bojan Pretnar Zabavali se bomo ob slikovitem pripovedovanju pravljičarja Bojana. Po pravljici vas bomo povabili v ustvarjalno sobo, […]

25. aprila 2018 ob 17:30

Pravljica na obisku v Krajevni knjižnici Cerklje

pravljična urica Pia Letnar Otroci boste vsako sredo v mesecu lahko prisluhnili pravljici, se o njej pogovarjali in  ustvarjali. ob […]

25. aprila 2018 ob 17:30

Pravljica na obisku v Krajevni knjižnici Stražišče

pravljična urica Zarja Jenšterle Otroci boste vsako sredo v mesecu lahko prisluhnili pravljici, se o njej pogovarjali in  ustvarjali. ob […]

26. aprila 2018 ob 10:00

Igramo se z lesenimi igračami

delavnica Tina Vehovec V knjižnici imamo lepo zbirko lesenih didaktičnih igrač za otroke, s katerimi si lahko popestrite dopoldneve. Vsakokrat […]

26. aprila 2018 ob 17:00

Čarobni prsti: obesek za verižico

delavnica Špela Košir Otroci bodo pod mentorstvom oblikovalke Špele Košir iz čisto običajnih materialov oblikovali neobičajne izdelke. Pridite in preverite, […]

27. aprila 2018 ob 08:00

ZAPRTO / Državni praznik – Dan upora proti okupatorju

Dan upora proti okupatorju (včasih samo Dan osvobodilne fronte ali Dan OF) je državni praznik, ki ga v Sloveniji praznujemo […]

28. aprila 2018 ob 08:00

ZAPRTO

28. aprila 2018 ob 10:00

Bralne urice za otroke v Krajevni knjižnici Preddvor

pravljična urica Zavod za turizem Preddvor Ne zamudite prebiranja čudovitih pravljic. Po prebrani pravljici se boste o njej pogovarjali in […]

01. maja 2018 ob 08:00

ZAPRTO / Praznik dela

Praznik dela (v Sloveniji praznik 1. in 2. maj) je mednarodni praznik delavstva, ki ga 1. maja vsako leto praznujejo v […]

03. maja 2018 ob 10:00

Igramo se z lesenimi igračami

delavnica Tina Vehovec V knjižnici imamo lepo zbirko lesenih didaktičnih igrač za otroke, s katerimi si lahko popestrite dopoldneve. Vsakokrat […]

03. maja 2018 ob 13:00

Učna pomoč za osnovnošolce

učna pomoč Potrebuješ pomoč pri učenju ali domačih nalogah? Obišči nas v Knjižnici Globus in z veseljem ti bomo pomagali. […]

03. maja 2018 ob 17:00

Čarobni prsti: čebelica za pomladni šopek

delavnica Špela Košir Otroci bodo pod mentorstvom oblikovalke Špele Košir iz čisto običajnih materialov oblikovali neobičajne izdelke. Pridite in preverite, […]

04. maja 2018 ob 10:00

Igramo se z lesenimi igračami

delavnica Tina Vehovec V knjižnici imamo lepo zbirko lesenih didaktičnih igrač za otroke, s katerimi si lahko popestrite dopoldneve. Vsakokrat […]

05. maja 2018 ob 11:00

Angleška pravljica za otroke

pravljična urica Helen Doron English Kranj Angleške ure pravljic z metodo Helen Doron English so zares nekaj posebnega. Gre za […]

07. maja 2018 ob 13:00

Učna pomoč za osnovnošolce

učna pomoč Potrebuješ pomoč pri učenju ali domačih nalogah? Obišči nas v Knjižnici Globus in z veseljem ti bomo pomagali. […]

07. maja 2018 ob 17:00

Zabavna urica z Modrim psom

delavnica Pridružite se nam na poučni in zabavni urici, kjer bomo reševali uganke in kvize Modrega psa, glasno brali pravljice, […]

08. maja 2018 ob 13:30

Učna pomoč za angleški jezik

Mojca Vilfan Potrebuješ inštrukcije iz angleškega jezika za osnovno ali srednjo šolo? Obišči nas v Knjižnici Globus in z veseljem […]

, Gregorčičeva ulica 1, 4000 Kranj, SI Slovenija, tel.: 04 201-35-50, fax.: 04 201-35-60, mkk@kr.sik.si / Splošni pogoji uporabe spletne strani / O strani