Blazno šolski kviz

ŠOLA?! JUHEJ! BUU! TO! UF, ŽE SPET! JOOJ!

Šolske brihte, živjo! Napnite možgančke, saj je Modri pes za to sezono pripravil kar štiri kvize s šolsko tematiko. V njih se boste družili z blazno šolsko Deso Muck, rahlo fantastično Matildo, zares simpatičnim Francem in zaključili s kul nabritim mulcem. Kvize lahko rešujete od oktobra 2018 do oktobra 2019.


Šolske brihte, živjo, HOOV!

Ste se že utirili v šolski vsakdan ali imate glave še vedno na počitnicah? Če vprašate mene, sem letos zbral ves pasji pogum in po dolgih letih zopet sklenil prestopiti šolski prag. Čeprav sem poln modrosti od smrčka do repa, se še vedno veselim novih spoznanj, druženja z ukaželjnimi  sošolci, domačih nalog, učenja … Sem še kaj pozabil? Aja, nova šolska torba in potrebščine ter gora učbenikov! Komaj čakam!

Samo nekaj me skrbi; na katero šolo naj se vpišem, so potrebni sprejemni izpiti in koliko ta hec stane? Najbolje bo, da se obrnem na Deso Muck, pisateljico, ki je napisala knjigo Blazno resno o šoli. Rekel sem si, če kdo, mi ona lahko pomaga s pametnimi nasveti. In ne boste verjeli, res mi je. Vse kar je povedala, sem po nareku skrbno zapisal in se ves samozavesten vpisal v šolo. Tako je nastal Blazno šolski kviz.

Predlagam, da ga rešimo skupaj, saj se bomo ob tem nasmejali in zabavali. Tako bo vsak strah pred šolo, učitelji, testi in ocenami izpuhtel, kot so letošnje počitnice. Ne pozabite oglodati še .

Zdaj pa hitro k prvemu vprašanju, da ne zamudimo šole. Juhej, mene že srbijo tačke!   

 

1.

Zdaj vem, da prvi šolski dan pričakuje vsak po svoje. Sam sem od vznemirjenja stežka pojedel zajtrk, skoraj pozabil na torbo in komaj ujel šolski avtobus. Še dobro, da je po zaslugi ministrstva na prvi šolski dan sijalo sonce. No, le kdaj je v Sloveniji prvi šolski dan?

1. Listopadaob sv. Nikoli1. septembravsak ponedeljek

Pred obveznim šolanjem so šli otroci v šolo, kadar so hoteli in šolsko leto začeli, kadar se jim je zdelo. Leta 1774 je cesarica Marija Terezija v Avstriji uvedla splošno šolsko obveznost, kar je veljalo tudi za naše dežele.


2.

Na avtobusu sem opazoval svoje nove sošolce. Bili so prav pisana druščina, od veseljakov in navdušencev do prav prestrašenih modelov. Tudi punce poleg mene sedmi razred ni kaj prida navduševal. Kljub temu smo se vsi zagnali proti vratom … katere OŠ že?

OŠ Maje KnedloveOŠ Jurija BlejcaOŠ Marjete PočakarOŠ Francke Kozamurnik

Desa Muck se je rodila 29. avgusta 1955 v Ljubljani, kjer je tudi odraščala. Je nečakinja igralca, pesnika in profesorja Kristijana Mucka ter ilustratorke Marlenke Stupice. Sama pravi, da jo je šola zelo slabo prenašala.


3.

Tudi nad notranjostjo šole sem bil hudo navdušen. Takoj sem našel svojo učilnico in se razgledal po jedilnici, knjižnici ter telovadnici. Povsod hrup, kot bi hranili lačno zverjad, le iz zbornice je vela grobna tišina. Slišal sem, da je razredničarka 7.b prijazna, učitelj za zgodovino pa prava učna mora. Kako ju kličejo učenci?

Banana in BojlerSliva in KilerJagoda in RamboJabuk in Nerga

Takoj po zaključku šolanja se je Desa zaposlila kot varuška v vrtcu Poljane, nato kot tehnična risarka v gradbenem podjetju in se vrnila v vrtec, kjer je sedem let delala kot negovalka duševno prizadetih otrok.


4.

Zvonec je naznanil začetek pouka in zavladal je mir. Da šola ni hec, sem izvedel že po pol ure. V razred je pokukal Pepi in nasmejan oznanil, da je zopet zaspal. Učitelj je ponorel, Pepiju dal neopravičeno uro, nam pa napovedal spraševanje, gulp. Kaj storiš najprej, če zamudiš pouk?

objameš učiteljicopoveš vicse opravičišjočeš kot dež

Knjiga Blazno resno o šoli je izšla v zbirki Blazno resno. Prvič je bila izdana leta 2000 z ilustracijami Igorja Ribiča. V prenovljeni izdaji iz leta 2011 je besedilo posodobljeno, ilustracije pa je tokrat prispeval Matej de Cecco. Istega leta je bila knjiga izbrana za projekt Rastem s knjigo.


5.

Ne vem, zakaj se ob besedah spraševanje, testi, ocene … vsi sošolci, razen midva z Marico, tresejo. Saj vendar le tako pokažeš svoje znanje in modrost! Ostali bi se temu najraje izognili in se zato zatekajo k nedovoljenim načinom. Kako se imenuje najbolj preprosto sredstvo za prepisovanje med testom?

wc papirprepisovalni zidakplonk listekrešpetin

Nekdaj so v šoli otroci pisali na tablice, kasneje pa v zvezke. Za pisanje so uporabljali črnilnik in pero. Šole so bile ločene za fante in dekleta. Med predmeti so imeli tudi lepopisje.


6.

V zadnji klopi se je bolj guncal, kot sedel na stolu, večni ponavljalec Žane. Na moje ogorčenje je zabavljal in se posmehoval vsakemu poskus učiteljev, da bi mu vtepli v glavo vsaj pikico znanja. Njegovo neolikanost in nadležnost sta podpirala še dva podobna kljukca, njegova pomočnika, ki sta se imenovala …?

Profesor in ButoCrabbe in GoylePicko in PackoDimež in Pest

Še preden so knjige zbirke Blazno resno ugledale luč sveta, so lahko bralci eno poglavje prebrali v Pilu. Prva knjiga, Blazno resno o seksu, je izšla leta 1993. Sledile so ji Blazno resno popolni, Blazno resno zadeti, Blazno resno slavni in na koncu še Blazno resno o šoli.


7.

Daleč najbolj zanimive ure so bile pri zgodovini. Učitelj je sicer mislil, da je duhovit, vendar je v vseh le vzbujal strah. Kljub temu sem opazil, da so se sošolke kratkočasile s pošiljanjem listkov pod klopjo, dokler jih učitelj ni zalotil. Kaj sta za kazen pri zgodovini zaradi listkov morala skupaj narediti Neža in Žane?

plakat o Trubarjumaketo gradupalačinke s skutoreferat o šolstvu

Ker se je število šol po marčni revoluciji 1848 zelo povečevalo, se je večala tudi potreba po učiteljih. Ti so najpogosteje do liberalne reforme 1869 z učiteljskim poklicem zraven opravljali še delo cerkovnika in organista.


8.

No, če si je Žane zaradi dolgega jezika kazen še zaslužil, je ta kratko potegnila Neža. Šmrk, božica. Godljo sta ji sošolki zakuhali iz ljubosumja in v trenutku so se vsi obrnili proti njej. Ne samo, da je postala samotni otok, na cedilu jo je pustila še najfrendica in to, ko je bila najbolj na tleh. Katera je bila?

DašaMilicaŠpelaManca

Desa Muck ni samo najbolj priljubljena mladinska pisateljica, ampak tudi svobodna umetnica, publicistka, igralka, scenaristka, dramatičarka, televizijska voditeljica. Piše tudi besedila za popevke in je prevedla celo en muzikal.


9.

Na Nežo so se naenkrat zgrnile vse možne šolske tegobe: cvek, referat z Žanetom, ljubosumne sošolke … Ob pogledu nanjo bi najraje žalostno zabevskal. Punca rabi pomoč, NUJNO! Na moje začudenje pa je naslednja dva dni ni bilo v šolo. Zlobni jeziki so jo obrekovali, v resnici pa se je v stiski izognila pouku. Kako to imenujemo?

švicanješpricanjetrobentanjespodkopavanje

Po vojni 1945 je tudi šolstvo služilo socialistični oblasti pri uvajanju nove ideologije in družbenopolitične ureditve. Zaradi pomanjkanja učiteljskega kadra je bilo polno improvizacij. Učitelj je lahko postal vsak, ki je opravil kratek pedagoški tečaj.


10.

Nežina zgodba pa gre takole: Kako naj povem mami za zgodovino in vse težave s prijateljicami, povrhu pa še referat z Žanetom, bljak. Kaj ko samo jutri ne bi šla v šolo … ampak nekdo mi mora izostanek opravičiti. Kar sama grem k zdravniku. Ko mi potisne termometer pod pazduho, ga samo malo prislonim k radiatorju. In termometer je pokazal neverjetnih …

22 voltov273°K45°C212°F

Desa Muck je napisala preko 60 del. Leta 1998 je prejela nagrado večernica za mladinski roman Lažniva Suzi. Za zbirko knjig o Anici je prejela Levstikovo nagrado, knjige o Anici pa so mladi bralci štiri leta zapored izbrali za najljubšo knjigo v projektu Moja najljubša knjiga.


11.

Oh, ta šola! Sami križi in težave. Eni z učenjem, drugi z učitelji, tretji z malico. Ni čudno, da se je šola priskutila celo Ivanu Cankarju, Rihardu Jakopiču, Desi Muck. Priznam, da je tudi mene stiskalo pri istem predmetu kot Milico. Če ne bi bilo Žaneta, bi nama trda predla. Kateri predmet je še posebej vlival strah Milici?

sluvensčina, buu!gospodinjstvo, to!matematika, jooj!telovadba, juhej!

Desa se je kot igralka v televizijskih oddajah prvič predstavila v Videogodbi in Periskopu. Odigrala je tudi epizodne vloge v petnajstih filmih.


12.

Ker v šoli ni nikoli dolgčas, je leto minilo, kot bi trenil. Veselil sem se odličnega spričevala (je kdo dvomil?), zasluženih počitnic in novih prijateljev. Za nekatere od njih se je leto končalo prav romantično, vsaj Žane se je odločil tako. Ampak nekaj v zvezi z ljubeznijo je po njegovem na Nežo slabo vplivalo. Kaj?

predvsem šolavaška globalizacijanarobe svetromantična glasba

Leta 2016 je Desa Muck prejela Nagrado Franeta Milčinskega – Ježka za posebne dosežke na področju žlahtnega humorja in satire, oz. za izvirne dosežke ali opusov v tistih umetnostnih zvrsteh RTV SLO ustvarjalnosti, ki sledijo tradiciji Ježkovega duha.

Konec šole pa ni bil le uspešen, ampak tudi blazno sladek, saj nas je razredničarka povabila na sladoled. Prijatelji so že kovali načrte, kako se bodo prebijali skozi osmi razred, sam pa sem se zapletel v pogovor z avtorico Deso Muck. Zedinila sva se, da je osnovna šola vse, tako JUHEJ! kot tudi BUU! Vsekakor polna znanja in zabave.
Preveril pa bom šole še drugod po svetu, zato se z novim kvizom odpravljam v Veliko Britanijo. Tja me je v prvi razred povabila prijateljica Matilda. Do takrat pa hvala za pomoč in lepo se imejte!

Vaš Modri pes, HOOV!


ZA ODGOVORI POBRSKAJTE PO KNJIGI:
Muck, Desa: Blazno resno o šoli, Mladinska knjiga (obe izdaji)

Zaključne prireditve, žrebanja in pretekli kvizi

Če si pravilno izpolnil kviz, izpolni naslednje podatke:

Starost:


Prosi starše, da izpolnijo še naslednje podatke:

 

Podatki o otroku:

Ime in priimek (obvezno)

Starost (obvezno)

Kraj bivanja (obvezno)

 

Podatki o starših ali skrbnikih:

Ime in priimek (obvezno)

Ulica, kraj in poštna št. (obvezno)

E-pošta (obvezno)

Telefon (za obveščanje o nagradi)

S pošiljanjem rešitve kviza in zgoraj navedenih podatkov soglašam, da moj otrok sodeluje v spletni dejavnosti knjižnice in da knjižnica obdeluje njegove osebne podatke v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov in s Pogoji uporabe spletnih strani Mestne knjižnice Kranj. Podatke bo obdelovala izključno za namene obveščanja o dobljeni nagradi.

Tvoji podatki

 

Ime in priimek (obvezno)

Starost (obvezno)

Ulica, kraj in poštna št. (obvezno)

E-pošta (obvezno)

Telefon (za obveščanje o nagradi)

S pošiljanjem rešitve kviza in zgoraj navedenih podatkov soglašam, da moj otrok sodeluje v spletni dejavnosti knjižnice in da knjižnica obdeluje njegove osebne podatke v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov in s Pogoji uporabe spletnih strani Mestne knjižnice Kranj. Podatke bo obdelovala izključno za namene obveščanja o dobljeni nagradi.

 

 

 

 


14. novembra 2018 ob 10:00

Igralne urice

delavnica V knjižnici imamo lepo zbirko lesenih didaktičnih igrač in družabnih iger za otroke vseh starosti. Z njimi si lahko […]

17. novembra 2018 ob 17:00

Družinska pismenost – delavnica (Jezersko)

delavnica Za otroka je družina njegovo okno v svet. Starši s svojim ravnanjem, stališči in odnosom do branja uvajamo otroke […]

19. novembra 2018 ob 17:00

Zabavna urica z Modrim psom

delavnica Pridružite se nam na poučni in zabavni urici, kjer bomo reševali uganke in kvize Modrega psa, glasno brali pravljice, […]

20. novembra 2018 ob 17:00

Družabne igre

miselne in družabne igre Druženja so namenjena igranju in spoznavanju bolj ali manj znanih družabnih iger za različne starostne skupine. […]

20. novembra 2018 ob 17:30

Pravljična joga

delavnica Tanja Holcar, Gašper Okršlar Pravljična joga je vodena vadba z elementi joge, oblikovana za otroke med tretjim in šestim […]

21. novembra 2018 ob 10:00

Igralne urice

delavnica V knjižnici imamo lepo zbirko lesenih didaktičnih igrač in družabnih iger za otroke vseh starosti. Z njimi si lahko […]

21. novembra 2018 ob 17:00

Beremo s tačkami

delavnica Društvo Tačke pomagačke Otroci bodo brali kužkom in tako postali boljši bralci. Branje s Tačkami poteka individualno, z vsakim […]

21. novembra 2018 ob 17:30

Pravljična sredica

pravljična urica Bojan Pretnar Pravljice v našo knjižnico prihitijo in s čarobnimi besedami prebudijo domišljijo. Pravljičar Bojan bo pravljico v […]

21. novembra 2018 ob 17:30

Pravljica na obisku v Krajevni knjižnici Stražišče

pravljična urica Otroci bodo najprej prisluhnili pravljici in se nato zabavali tudi z ustvarjanjem. Urico priporočamo otrokom od 3. leta […]

22. novembra 2018 ob 17:00

Čarobni prsti: jesensko drevo

delavnica Špela Košir Otroci bodo pod mentorstvom oblikovalke Špele Košir iz čisto običajnih materialov oblikovali neobičajne izdelke. Pridite in preverite, […]

23. novembra 2018 ob 08:00

Lov na knjige (Teden splošnih knjižnic)

delavnica Z igro Lov na knjige se ob posebnih priložnostih rad kratkočasi naš Modri pes. Bi se poigrali tudi vi? […]

23. novembra 2018 ob 17:00

Zabavna znanost: Statična elektrika (Teden splošnih knjižnic)

delavnica Fun Science Slovenija Otroci bodo spoznali, da naelektreni predmeti lahko letijo, kako drobtinice skačejo in plešejo s pomočjo elektromagnetnega […]

26. novembra 2018 ob 17:00

Zabavna urica z Modrim psom

delavnica Pridružite se nam na poučni in zabavni urici, kjer bomo reševali uganke in kvize Modrega psa, glasno brali pravljice, […]

27. novembra 2018 ob 17:00

Družabne igre

miselne in družabne igre Druženja so namenjena igranju in spoznavanju bolj ali manj znanih družabnih iger za različne starostne skupine. […]

27. novembra 2018 ob 17:30

Lutkovna predstava Mojca Pokrajculja

predstava za otroke Kaličopkovo gledališče Mojca Pokrajculja je za družbo dobila prisrčne lutke, ki so oživele v liku lisice čistilke, […]

28. novembra 2018 ob 10:00

Igralne urice

delavnica V knjižnici imamo lepo zbirko lesenih didaktičnih igrač in družabnih iger za otroke vseh starosti. Z njimi si lahko […]

28. novembra 2018 ob 17:00

Beremo s tačkami

delavnica Društvo Tačke pomagačke Otroci bodo brali kužkom in tako postali boljši bralci. Branje s Tačkami poteka individualno, z vsakim […]

28. novembra 2018 ob 17:30

Pravljična sredica

pravljična urica Bojan Pretnar Pravljice v našo knjižnico prihitijo in s čarobnimi besedami prebudijo domišljijo. Pravljičar Bojan bo pravljico v […]

28. novembra 2018 ob 17:30

Pravljica na obisku v Krajevni knjižnici Stražišče

pravljična urica Otroci bodo najprej prisluhnili pravljici in se nato zabavali tudi z ustvarjanjem. Urico priporočamo otrokom od 3. leta […]

29. novembra 2018 ob 17:00

Čarobni prsti: veriga listov iz filca

delavnica Špela Košir Otroci bodo pod mentorstvom oblikovalke Špele Košir iz čisto običajnih materialov oblikovali neobičajne izdelke. Pridite in preverite, […]

, Gregorčičeva ulica 1, 4000 Kranj, SI Slovenija, tel.: 04 201-35-50, fax.: 04 201-35-60, mkk@kr.sik.si / Splošni pogoji uporabe spletne strani / O strani